Трагедија на прузи Загреб-Сплит, шест мртвих

Шест особа погинуло, а 55 повређено када је путнички воз на релацији Загреб-Сплит искочио из шина. Како јавља ХРТ, међу погинулима две особе српске националности са шпанским држављанством. Нема српских држављана међу жртвама, саопштава амбасада Србије у Загребу. Воз ударио од неколико стена и зауставио се на ивици провалије.

Тешка железничка несрећа на прузи Загреб-Сплит догодила се око 12.08 часова, када је у близини Каштела из шина искочила цела композиција путничког воза. У несрећи је погинуло шест особа, а 55 их је повређено. Како јавља Хрватска радио-телевизија, међу погинулима су и две особе српске националности, које имају шпанско држављанство.

Амбасада Србије у Загребу још нема потврду те информације и у сталном је контакту са полицијском управом у Сплиту. Према незваничним информација са којима располажу у нашој амбасади, међу жртвама нема српских држављана.

Воз је, пре него што се зауставио на рубу провалије, ударио у неколико стена чиме је избегнута већа трагедија.  

Теже повређени путници хеликоптером се превозе у Сплитску болницу, а лакше повређени аутобусима и колима хитне помоћи у Дом здравља у Каштелима. Међу 13 особа задржаних на лечењу, нема животно угрожених.

Портпаролка "Хрватских железница" (ХЖ) Влатка Шкорић рекла је у изјави за РТС да је у тренутку несреће, у возу је било 118 путника и да њихов идентитет није могуће утврдити с обзиром на то да се карте не купују на име путника.

Клиничка болница у Сплиту је у стању приправности, а на дојаву о тешкој саобраћајној несрећи, све операционе сале припремљене су за пријем повређених.

Државни секретар у Министарству здравља Анте Звонимир Голем рекао је да је за пријем повређених спремна и билница у Дубрави и да ће, ако буде потребе, повређени бити пребачени у Загребачке болнице.

Из Загреба су послате и додатне залихе крви у Сплитску болницу.

Због несреће прекинут је саобраћај на прузи Книн-Сплит, а путници се до даљњег превозе аутобусима, саопштено је из Хрватских железница. Увиђај полиције је у току.

Пругу прскали средством против паљења прагова

Ненад Мрган из Синдиката машиновођа потврдио је за хрватски Интернет портал "24 сата" да је пре проласка воза који је искочио, том деоницом пруге прошло возило за посебне намене, које је пругу прскало средством против паљења прагова.

Због високе температуре на шинама се створио слој који је онемогучио кочење. Наводно је проблем био у томе што је прошло премало времена између прскања пруге и проласка следећег воза.

Пре прскања, према Загребу је у 10.54 сати кренуо воз који је нормално прошао том деоницом пруге. Након што је воз искочио из шина, према месту несреће кренуло је возило које је пругу прскало, али и оно није могло да закочи.

Како пишу хрватски медији, према њима је кренуо путнички воз из Каштел старог да преузме неповређене путнике, али није могао савладати успон по попрсканим шинама па се вратио према станици.

(Не)сигурна деоница пруге

За сада није познато који је прави узрок несреће, а челници ХЖ-а поручили су да неће шпекулисати о могућим узроцима, све док екипа форензичара не заврши испитивања.

Регионални директор ХЖ-а Славко Шкерић одбацио је тврдње да је пруга на овој деоници превише стрма.

"Деоница, упркос претходним несрећама, није проблематична. Уосталом, деоница је иста као и све остале, само треба прилагодити брзину", рекао је Шкерић.

Машиновођа који је управљао возом на линији "ICN 521" из Загреба за Сплит је, према речима запослених, искусан, са више од 20 година стажа на железници.

У медијима се често писало како су нови брзи возови, познати и као "нагибни" возови, једна од лошијих инвестиција Хрватских железница.

Од осам "нагибних" возова, колико је ХЖ купио, вози тек половина јер се испоставило да је поправка скупља од куповине нових. Након што су брзи возови купљени, открило се да уопште нису прилагођени постојећим пругама.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи