Нужно окончање отворених процеса

Предуслов регионалне стабилности и напретка Балкана на путу ка ЕУ окончање "дуго отворених процеса", оценили у Бриселу Жозе Мануел Барозо и Мило Ђукановић. Међу тим процесима и "неопходност успостављања чвршћег поверења између Србије и Косова" и обезбеђење "функционалности државе Босне и Херцеговине".

Потпредседник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и црногорски премијер Мило Ђукановић оценили су у Бриселу да је на Западном Балкану нужно "завршити дуго отворене процесе" да би се обезбедила регионална стабилност и напредовало ка укључивању у европске структуре.

Међу тим процесима је и "неопходност успостављања чвршћег поверења између Србије и Косова", као и обезбеђење "функционалности државе Босне и Херцеговине", изјавио је Ђукановић.

Барозо је "честитао" властима у Подгорици на досадашњем напретку у испуњавању услова за европску интеграцију и нагласио да Упитник Европске комисије, који је јуче уручен влади Црне Горе, налаже давање "квалитетних одговора" да би Подгорица могла добити статус кандидата и почети преговоре о чланству у ЕУ.

Барозо је посебно указао на нужност јачања владавине закона у Црној Гори. Ђукановић је пружио уверавања да ће власти у Подгорици брзо спровести све те услове, укључујући и оно што је потребно да буду укинуте визе ЕУ за црногорске грађане.

Основни правац регионалне и међународне политике

Црногорски премијер и председник ЕК су се сагласили око тога шта би требало да буде "основни правац регионалне и међународне политике" да би се нашли примерени одговори за решавање регионалних проблема и обезбеђење стабилности и европске будућности западног Балкана.

Према речима председника владе Црне Горе, те "дуго отворене процесе" у региону с пажњом прате и европски и међународни кругови. Реч је, како је нагласио, о "нужним корекцијама у политици према БиХ да би се обезбедила функционалност државе" и тиме створили услови за остваривање њене европске и евроатлантске будућности.

Ђукановић је додао да је са Барозом разговарао и о "неопходности успостављања чвршћег поверења између Србије и Косова, што је важна претпоставка за стабилност Балкана".

Ђукановић је рекао да су се Барозо и он у разговору осврнули и на регионалне проблеме, као што је хрватско-словеначки гранични спор и отворено питање имена између Скопља и Атине.

"Председник Барозо и ја смо се сложили око тога шта би требало да буде основни правац и међународне и регионалне политике да би се у што краћем року припремили ваљани одговори на та отворена питања и да се кроз њихово решавање створе услови за пуну стабилност и догледну европску будућност региона у целини", закључио је Ђукановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи