Нови предлог Македоније

Македонски премијер Никола Груевски предложио "двоструку формулу" за решење спора око имена Македоније - један назив у комуникацији са Грчком, други за остале земље. Грчка министарка иноистраних послова Дора Бакојани одбила да се изјасни.

Један назив за Македонију у комуникацији са Грчком, други за остале земље, решење је које је у спору око имена, који годинама постоји између две суседне државе, предложио македонски премијер Никола Груевски.

"Грчка тражи да се брише име Република Македонија из уставних и личних докумената и не показује разумевање нити жељу да разговара о македонском народу, језику. У таквој ситуацији потребна је "двострука формула" - један назив за комуникацију са Грчком, док би за све остале земље важио други, уставни назив наше државе", рекао је македонски премијер Никола Груевски.

Македонски премијер поновио је да је неоходно да македонске владајуће и опозиционе партије удруже снаге везано за спор око назива за ту државу и да је важно расписивање референдума по том питању.

"Заступаћу свој став током кампање за референдум, али не очекујем да ће то бити од пресудног значаја, пошто грађани већ имају став и могу лако да процене шта је добро, а шта не. Политичари долазе и одлазе, али народ ће морати да живи са тим решењем, пошто политичари напусте сцену", изјавио је Груевски, пренела је македонска агенција МИА.

Груевски није схватио поруку

Грчка министарка иностраних послова Дора Бакојани одбила је да коментарише нови предлог македонског премијера о "двострукој формили" које би могло да преброди тешко питање око имена које и даље оптерећује билатералне односе две земље.

"Став македонског премијера показује да није схватио поруку међународне заједнице која је јасна и недосмислена, за евроатлантски курс његове земље и народа мора да се постигне заједнички прихватљиво решење и усклађено име које географски одређује суштину", рекла је Бакојани.

Грчка, која одбија да призна Македонију под тим њеним уставним именом јер га сматра својим историјским наслеђем и тако назива своју северну област, условила је интеграцију бивше југословенске републике у ЕУ и НАТО решавањем спора око имена.

Република Македонија је чланица УН под називом Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи