Годишњица страдања у Братунцу

На подручју Сребренице и Братунца обележена 17. годишњица страдања више хиљада Срба из средњег Подриња, убијених у операцијама муслиманских снага под командом Насера Орића.

Седамнаеста годишњица великог страдања више хиљада Срба из средњег Подриња, у Републици Српској, које су муслиманске оружане снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, убиле током 1992. и 1993. године, обележена је на подручју Сребренице и Братунца.

На стратиштима Биљача, Сасе, Залазје и Загони, где је на Петровдан, 12. јула 1992. године убијено 69 Срба, 70 рањено, а 19 се још воде као нестали, положено је цвеће и запаљене су свеће.

На Војничком гробљу у Братунцу епископ зворничко-тузлански Василије, пред више хиљада присутних, открио и освештао централни спомен-крст и служио парастос за 3.267 Срба убијених 1992. и 1993. године.

"Присећамо се данас свих који су невини страдали само зато што су православни Срби и који су бранили своја огњишта", рекао је епископ Василије.

Раде Ристовић, министар борачке заштите РС рекао је да "све што се дешавало у отаџбинском рату мора да се преиспита, а налогодавци да се казне".

Милош Миловановић из Борачке организације Сребреница каже да је истина да је "над српским народом на подручју Сребренице почињен злочин".

Представник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз истакао је да се "човеку леди крв на помисао, на чињеницу, да су толики злочини направљени 1992. и 1993. године на овом простору над Србима и не само да нико још није одговарао већ су неки и ослобођени оптужнице".

Венце на централни спомен-крст су положили представници власти, организације и удружења Републике Српске, као и представници Српске напредне странке и Српске радикалне странке из Србије.

После обраћања званичника Републике Српске, у Културном центру у Сребреници одржан је духовно-уметнички програм.

Организатори и покровитељи ових манифестација су Влада РС, Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова, Црквена општина Сребреница, Српско просветно друштво "Просвјета", борачке организације Сребренице и Братунца и организације породица погинулих бораца и несталих цивила.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи