Планиран атентат на Пахора

Хрватски војни ветеран, наоружан са пет бомби, ухапшен у возу на линији Загреб-Љубљана. Осумњичен је да је планирао да изврши атентат на словеначког премијера Борута Пахора.

Словеначка полиција ухапсила је, на граничном прелазу "Добова", хрватског ветерана који је, наоружан са пет бомби претио нападом. Осумњичен је да је планирао да бомбе постави испред државних објеката у Љубљани и изврши атентат на словеначког премијера Борута Пахора.

Директора словеначке полиције Јанко Горшек рекао је да је осумњичени из џепа је извадио ручну бомбу М-75, и извукао осигурач. "Погранични полицајац му је зграбио руку и спречио експлозију. Претресом смо нашли још четири бомбе".

"Осумњичени каже да је хтео да их баци испред најважнијих државних установа у Љубљани, и то у тренутку кад буду пролазили највиши званичници", објаснио је Горшек.

Хрватски ветеран, за кога медији наводе да има психичких проблема, ухапшен је синоћ око 21 сат пошто је, љут на словеначко блокирање хрватских преговора са Европском унијом, претио нападом бомбама, након чега је изведен из воза Београд - Цирих, који пролази кроз Загреб и Љубљану, јављају хрватски медији.

Како је ухапшени изјавио полицајцима да хапшењем нису ништа постигли јер није сам, а у возу има још бомби, полиција је почела да претражује воз на љубљанској железничкој станици, али није нашла ништа сумњиво.

Хрватски медији истичу да се ради о 50-годишњем И.З. из Вуковара, који је већ био на болничком лечењу због психичких проблема.

Наводи се да је И. З. 1991. године био заробљеник у логору Стајићево и да се налази на шенгенској црној листи јер је због покушаја напада експлозивом крајем 90-их био ухапшен у Немачкој.

Пахор:  Осећам се сигурним

Словеначки премијер Борут Пахор изјавио је да се не осећа угроженим, коментаришући хапшење. "Не осећам се угроженим, то је био изолован случај", рекао је Пахор новинарима на Рогли, у Словенији, где се одржава састанак његове странке, словеначких Социјалдемократа.

Пахор је рекао да га је полиција на време обавестила о хапшењу 59-годишњег хрватског држављанина.

Словеначки премијер је додао да се осећа сигурним и да је уверен да су сигурни и словеначки туристи који летују у Хрватској, а предложио је да се награди гранични полицајац који је спречио активирање једне од бомби.

Премијерка Хрватске Јадранка Косор затражила ја од хрватске полиције да у најкраћем року утврди околности и чињенице у вези са овим случајем.

Косорова је назвала Пахора и пренела му да Влада Хрватске оштро осуђује било какав облик екстремизма и претње насиљем, те да их неће толерисати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи