Коначно статус грађанина Словеније

Власти у Словенији вратиле су грађански статус за 2.259 људи, претежно Срба, од укупуно 26.000 особа колико је током деведесeтих година избрисано из регистра грађана Словеније.

Словеначке власти вратиле су грађански статус за 2.259 људи, претежно Срба, од укупуно 26.000 особа колико је током деведесeтих година избрисано из регистра грађана Словеније.

Словеначко министарство унутрашњих послова је саопштило да је до 6. јула издало 2.259 ретроактивних дозвола за стални боравак, пренела је агенција СТА.

У складу са одлуком Уставног суда Словеније из 2003. године, ресорно министарство је израдило закон којом се уклањају све неусклађености и успостављају критеријуми за дефинисање правног појма боравка у Словенији.

Тим законом је регулисано не само питање издавања дозвола за стални боравак, већ и ретроактивно признавање сталног боравка, почевши од 26. фебруара 1992. године.

У саопштењу словеначког Министарства унутрашњих послова се подсећа да ће власти у Љубљани одлучивати о сваком случају понаособ, као и да закон, као и саме дозволе за стални боравак, не представљају гаранцију за стицање држављанства или право на одштету.

Министарство унутрашњих послова Словеније почело је 23. фебруара да издаје допунска решења грађанима који су у време осамостаљења те земље избрисани из регистра.

Словенија је, тајним актом, 1992. године скоро 26.000 несловенаца, из бивших југословенских Република претворила у странце, бришући их са списка сталног боравка.

У тој групи без основних људских и социјалних права највише је било Срба, а сви они су протеклих година доживљавали велика шиканирања пред државним органима.

Председник Цивилне иницијативе избрисаних Александар Тодоровић прва је особа која је у фебруару успела да добије одштету од 17.000 евра од словеначке државе због последица таквог статуса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи