Хрватска и Србија одговорне за стабилност

Односи између Хрватске и Србије крећу се у позитивном смеру, али их и даље прати наслеђе недавне прошлости, оценио специјални саветник хрватског председника Будимир Лончар. Најтеже питање у односима две земље су ратни злочини, и комплекс питања везан за границу, рекао Лончар.

Специјални саветник хрватског председника Будимир Лончар, који је у некадашњој Југославији у дужем временском приоду био шеф дипломатије, оценио је да се односи између Хрватске и Србије крећу у позитивном смеру, али их и даље прати наслеђе недавне прошлости. 

Лончар је рекао да су најтеже отворена питања у односима две земље ратни злочини, нестали и "комплекс питања везан за границу" и да су европске интеграције кључне за будуће опредељење две земаље", нагласио је Лончар.

"То аутоматски искључује све оно што је довело до ратне трагедије. У првом реду подразумева не само узајамно поштовање суверенитета и територијалног интегритета, већ и истинску привржност заједничким европским вредностима", рекао је Лончар у интервјуу за недељник НИН.

Лончар је оценио да Хрватска и Србија сносе највећу одговорност за јачање стабилности у регији и у својим међусобним односима морају то стално имати на уму.

"Са обе стране је истицано да Србија и Хрватска имају кључно значење за стање у регији", истакао је Лончар и подсетио да је то председник Србије Борис Тадић недавно у Софији поновио истакавши да "стално морамо водити рачуна да наша добра сарадња у било ком виду, не буде од других земаља схваћена као тенденција ка доминацији у овом делу Европе".

Саветник хрватског председника оценио је да размене посета на највишем нивоу између две земље доприноси решавању отворених питања, јачању поверење међу водећим државницима, и делују позитивно на политичко и пословно окружења, а тиме и на обликовање јавног мњења.

Нема простора за обнову регионалних сукоба 

Лончар тврди да регионални сукоби немају више простора да се обнове, још мање да их међународна заједница толерише и извесно је да ће, завршити на "ђубришту историје".

Коментаришући улогу државника и јавно мњење између званичног Загреба и званичног Београда, Лончар је оценио да је падом Милошевићевог решима 2000. године и променама у Хрватској отворено ново поглавље у односима Хрватске и Србије, као и да се то, одразило и на јавно мњење у Хрватској.

"У последњих десетак година привредна сарадња имала је сталан, динамичан успон. Исто тако, јача и кутлурна и спортска размена. Дошло је и до пораста личних контакта, посебно преко оживљавања традиционалног доласка грађана Србије на Јадран", рекао је Лончар.

Све то скупа побољшало је општу климу и подигло степен поверења", објаснио је саветник хрватског председника.

Лончар је прецизирао и да одлазак премијера Ива Санадера ни у ком случају не доводи у питање кључна начела и стратешка опредељења Хрватске, укључујући политику у регији и односе са Србијом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи