Трећи ребаланс буџета

Смањење зарада исплаћиваних из државне касе и пензија биће предмет јесењег ребаланса буџета у Хрватској. У државној благајни постоји мањак скоро две милијарде евра.

Хрватску на јесен очекује трећи ребаланс буџета. Тада ће на ред доћи смањење зарада које се исплаћују из државне касе. Ако то не буде довољно да би се смањио буџетски дефицит, следи смањење пензија.

Поштеђени би могли да буду пензионери који примају до 2.000 куна (274 евра), како неслужбено истичу у врху владајућег ХДЗ-а. Пензије од 2.000 до 3.000 куна (до 411 евра) би могле бити смањене за пет одсто, а пензије веће од 3.000 куна и за 10 одсто, пише данас "Јутарњи лист".

Премијерка Јадранка Косор тек јуче је наговестила да би штедња у септембру могла да захвати плате и пензије, наводи лист.

"Као што сам рекла и у свом представљању програма Владе, све је отворено и ништа није недодирљво у тренуцима када морамо чинити крупне кораке и велике резове. Али, водићемо рачуна о најосјетљивијим деловима друштва", рекла хрватска премијерка после састанка с коалиционим партнерима који су јој дали подршку за јулски, блажи, ребаланс.

Детаљима трећег "оштријег" ребаланса још нису предмет разговора. Процене говоре да у државној благајни постоји мањак од 14 милијарди куна (1,91 милијарди евра).

Јулским ребалансом расходи ће бити смањени за милијарду куна (137 милиона евра), а две милијарде ће бити прераспоређене. Влада ће ребаланс утврдити на седници у суботу, а идуће седмице би требао да буде усвојен у Сабору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи