Ново име за Македонију?

Македонском руководству понуђен измењен предлог за званично име те државе, како би се решио спор са Грчком. Метју Нимиц, међутим, не наводи детаље новог предлога.

Међународни посредник у македонско - грчким преговорима Метју Нимиц у сусретима са државним руководством Македоније понудио одређене измене у предлогу о званичном имену те земље, али није обелоданио никакве детаље.

"Премијеру Груевском изложио сам одређене измене октобарског предлога и затражио сам од Владе да размисли о овом пакету у целини, заједно са променама", изјавио је Нимиц након сусрета са Груевским.

Посредник је најавио и да ће о овом предлогу сутра у Атини разговарити са грчком министарком спољних послова Дором Бакојани и преговарачем Адамантиосом Василакисом.

Нимицов предлог из октобра прошле године предвиђа да се име Република Македонија користи за домаћу употребу, а евентуално ново име Република Северна Македонија на међународном плану.

Осталим државама препоручило би се да користе ново име у билатералној комуникацији.

За националност и језик предвиђа се двојно решење - македонска националност и македонски језик, односно, националност Републике Северне Македоније и званични језик Републике Северне Македоније.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи