Хрватска добила нову владу

Након маратонске расправе у Сабору, Јадранка Косор изгласана за новог премијера хрватске владе. Представљајући програм, посебно је нагласила обезбеђивање макроекономске стабилности, стварање услова за опоравак привреде и излазак из кризе.

Јадранка Косор и  њен кабинет добили су подршку 83 посланика, док је 45 било против, па је тако Хрватска, након маратонске расправе у Сабору добила прву премијерку у историји.

Јадранка Косор, данас је у Сабору представила чланове своје владе, која ће имати четири потпредседника, пет нових министара и једно ново министарство.

За потпредседнике владе предложени су Дамир Поланчец (Хрватска демократска заједница) , који би требало да буде и министар привреде, рада и предузетништва, и Божидар Панкретић (Хрватска сељачка странка), који је предложен и за министра регионалног развоја, шумарства и водне привреде.

За потпредседнике су предложени и Ђурђа Адлешић (Хрватска социјално либерална странка) и Слободан Узелац (Самостална демократска српска странка).

Косорова је као нове министре предложила Радована Фукса за науку, образовање и спорт; Томислава Ивића који би премијерку требало да замени на челу Министарства породице, бранитеља и међугенерацијске солидарности.

Даворин Млакар треба да води новоосновано Министарство управе; Бјанка Матковић предложена је за министарку без портфеља, док Петар Чобанковић преузима Министарство пољопривреде, рибарства и руралног развоја.

Мандатарка је пре саборске расправе у Банским дворима разговарала са посланицима Хрватске странке умировљеника и националних мањина, који су раније најављивали да ће подршку новој премијерки условити потписивањем нових коалиционих споразума.

Представљајући програм владе, Косорова је, посебно нагласила обезбеђивање макроекономске стабилности, стварање услова за опоравак привреде и излазак из кризе, борбу против корупције и спровођење реформи у здравству, правосуђу и јавној управи.

Најавила је такође да ће влада и даље радити на заштити достојанства бранитеља, незапослених жена старијих од 45 година, жртава насиља и свих мањина од било ког облика дискриминације.

Условна подршка мањина новој влади

Посланици владајуће коалиције подржали су , током расправе у Сабору, нову хрватску владу коју је предложила мандатарка Јадранка Косор, али је посланички Клуб националних мањина ту подршку условио поштовањем рокова из споразума са ХДЗ-ом.

Посланици опозиције у расправи су најавили да неће подржати нову
владу и заложили се за расписивање превремених избора. Фурио Радин у име Клуба мањина нагласио је да се бројне мере из споразума, као што су употреба мањинских језика, повратак Срба, позитивна дискриминација, лоша комуникација с државним телима - не спроводе.

Милорад Пуповац (Самостална демократска српска странка) рекао је да се Хрватска креће према нестабилности, те да тај пут треба зауставити и створити претпоставке за стабилност, посебно у финансијама, у државним институцијама, политици и поверењу грађана у институције.

Као приоритете којима би требало да се бави нова влада навео је и
штедњу, рационално трошење и заштиту темељних уставних вредности, а поновио је и да влади треба коалиционо веће које би се састајало барем једном месечно и разматрало коалициона питања.

Зоран Милановић (Социјалдемократска партија СДП) критиковао је мандатарку јер у програму није навела ниједну конкретну меру за борбу против кризе.

"Све се наставља тамо где се стало, нема ничега новог", казао је Милановић .
.
Најкритичнија према новој влади била је Весна Пусић, која је у име ХНС-а оценила да је након оставке Иве Санадера битно ослабљен легитимитет нове владе, који, како је рекла, почива тек на 77 руку у Сабору, а не на подршци јавности.

"Ова коалиција има слабу подршку... и зато ова влада долази с озбиљним проблемом", навела је Пусић.

И Пусићева је мандатарки замерила да у програму није навела како мисли да се бори с кризом, упитавши је и како мисли да се бори с корупцијом, због које је, сматра, Санадер и поднео оставку.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи