О уласку у НАТО одлучује само народ

Легитимитет за одлучивање о томе да ли ће БиХ ући у НАТО има само народ, поручио Војислав Коштинуца премијеру РС Милораду Додику. Лидер ДСС-а упозорава на улогу НАТО-а у распаду Југославије, бомбардовању РС, агресији на СРЈ и присуство на Косову.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница је, поводом одлуке Председништва БиХ да упути формалан захтев за учлањење у НАТО, премијеру Републике Српске Милораду Додику поручио да пуни легитимитет за одлучивање о том питању има само народ.

У писму Додику, достављеном и Танјугу, Коштуница истиче да важност питања уласка неке земље у НАТО надилази сваког појединца, сваку посебну странку и организацију и да само српски народ и грађани у Србији и Републици Српској имају пун легитимитет да преузму одговорност да о томе одлучују на референдуму, слободно и демократски.

"Зато сматрам да у овом судбоносно важном периоду за српски народ треба пронаћи довољно мудрости, а то значи да се одговорност за судбину и будућност народа мора ставити у руке самог народа", наводи Коштуница.

Према његовим речима, свака одлука коју народ донесе на слободном референдуму обезбедити својим легитимитетом да буде општеприхваћена и поштована и подсетио да "постоје одлуке у историји српског народа које су толико далекосежне да о њима својом слободном вољом може да одлучи само народ".

Лидер ДСС у писму говори и о улози НАТО-а у распаду Југославије и грађанском рату, посебно бомбардовању Републие Српске, агресији на СРЈ, доласку трупа НАТО на Косово и Метохију, изградњи војне базе Бондстил, проглашавању и признању лажне државе Косово уз присуштво НАТО војске која је, додао је, по Ахтисаријевом плану и Уставу Косова коначан орган власти на Косову.

"Све ово неминовно отвара питање односа српског народа, Србије и Републике Српске према НАТО пакту", указао је Коштуница у писму Додику.

Лидер ДСС-а је напоменуо да верује да је добро познато да је увек био најискрењи пријатељ Републике Српске, као и да му је добро познато колико премијеру Додику и народу Српске "на срцу лежи Србија и њена што боља будућност".

Изразивши уверење да ће Додик имати разумевања за његову, како каже, бригу и најбоље намере за будућност спрског народа Србије и Српске, Коштуница је поручио да ће Република Српска у њему имати увек доброг, верног и искреног пријатеља.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи