Годишњица страдања српских цивила

Обележено седамнаест година од страдања српских цивила у селима Крњићи и Загони у Босни и Херцеговини. Муслиманске оружане снаге из Сребренице убиле су 38 цивила, међу којима су биле деца, жене и старије особе.

Полагањем цвећа и паљењем свећа на спомен-обележјима и гробљима у селима Крњићи, општина Сребреница, и Загони, општина Братунац, обележено је седамнаест година страдања 38 српских цивила, које су убили муслиманске оружане снага из Сребренице, под командом Насера Орића.

У нападу на српска села изведеном 5. јула 1992. године , у Крњићима је убијено 24, а у Загонима 14 Срба, међу којима је било највише жена, деце и старих особа, који нису успели да побегну.

Све куће у оба села су опљачкане, разорене и запаљене. У Крњићима се од 40 породица, колико је живело пре рата, вратила само једна српска породица.

За овај злочин, као и за све друге злочине почињене над Србима на подручју Сребренице и Братунца, током ратних 1992. и 1993. године, још ниједан Бошњак није осуђен.

Хашки суд је Орића, 3. јула 2008. године, ослободио оптужбе, јер није пронашао доказе за његову командну одговорност.

Напади на Загоне понављани су неколико дана да би муслиманске снаге, на Петровдан, 12. јула, 1992. године, упале и извршиле још један масакр у овом селу, као и у селима Залазје, Сасе и Биљача, где је на најсвирепији начин убијено 69 српских цивила и војника.

Муслиманске јединице из Сребренице су на подручју Сребренице и Братунца разориле 156 српских села и заселака, у којима су убиле више од 1.500 српских цивила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи