Србија и РС граде хидроелектране на Дрини

Република Српска и Србија градиће систем хидроелектрана на Дрини, најавио премијер РС Милорад Додик. Почетак изградње још увек није прецизиран. Економска криза отежавајућа оолност.

Србија и Република Српска градиће на Дрини од Фоче до Бијељине систем хидроелектрана, најавио је премијер Републике Српске Милорад Додик.

Ипак, Додик није могао да прецизира када ће почети реализација тог пројекта.

"Желимо да интегришемо одређене функције електроенергетских система две Србије и Републике Српске и један од тих сегмената интеграције је заједничка изградња система хидроелектрана на Дрини", рекао је Додик.

Према његовим речима, тренутна финансијска криза може, међутим, да одложи реализацију тог пројекта пошто је потребан и стратешки партнер.

"С руководством Србије сам пре десетак дана разговарао како градњу интензивирати и сагласни смо да, поред електропривреда Србије и РС, потражимо још једног партнера који би с нама градио.

Идеја је да ми дамо права, а да тај партнер буде довољно способан да на финансијском тржишту обезбеди новац за изградњу, уз одређену поделу власништва и деоница", рекао је Додик.

Заједно на Дрину

Одлука о томе "како ићи на Дрину" већ је донета - "иде се заједно", додао је премијер РС, подсећајући на пропали пројекат градње Бук Бијеле који је захтевао потапање дела кањона Таре.

"Стајали смо због Владе Црне Горе која је раније донела одлуку да се не дозволи потапање кањона Таре. У међувремену су слали сигнале да би то могло да се промени због тешке енергетске ситуације у самој Црној Гори. Тек пре месец дана дефинитивно су рекли да остају при првобитној одлуци што нас доводи у ситуацију да можемо да уђемо у пројектовање", рекао је Додик.

Како је нагласио, раније урађени пројекат за Бук Бијелу постао је сувешан јер више нема могућности градње те велике хидроелектране.

"Морамо да правимо потпуно нови пројекат као да се ништа није десило.

У таквим пројектима невидљиви послови пројектовања више времена односе него сама градња", реако је Додик.

Дрина има велики енергетски потенцијал, а градња новог система подразумева и реконструкцију постојећих хидроелетрана Бајина Башта и Вишеград и њихово интегрисање у нови систем.

Додик је подсетио да РС једина у региону има вишак електричне енергије и навео да може сачекати са реализацијом пројекта.

Захваљујући тој природној погодности, цена електричне енергије у РС нижа је за 35 одсто него у Федерацији БиХ, а 45 одсто мања него у Хрватској.

Цена електричне енергије у Републици Српској исте су за привреду и грађане.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи