Акција против трговине гласовима у Бугарској

Уочи сутрашњих парламентарних избора у Бугарској, ухапшено најмање пет људи због учествовања у трговини гласовима. У акцији полиције заплењено на стотине компјутера, личних карти и других докумената.

Најмање пет људи је ухапшено данас због сумње да су учествовали у куповини гласова, уочи парламентарних избора који се сутра одржавају у Бугарској.

Полиција и национална безбедносна агенција су саопштиле да су покренуле заједничку акцију широм земље ради спречавања куповине гласова, током које је полиција запленила стотине личних карти, листе са именима, компјутере и новац, пренела је агенција Ројтерс.

Невладина организација "Унија за пословну иницијативу" саопштила је почетком седмице да су трговци дрогом нудили бесплатне наркотике у другом по величини граду Плодиву у замену за гласове, као и да полиција истражује случај у граду Пазарџику где су ромској популацији плаћени рачуни за воду, којима је рок за плаћање одавно истекао.

У обраћању нацији, премијер Сергеј Станишев је позвао грађане да не продају гласове и упозорио политичаре, партије и оне који гласове купују, да ће бити кажњени уколико се утврди да су криви.

Бугарски парламент је у априлу удвостручио максималну казну затвора на шест година за оне који организују куповину гласова и на пет година за оне који гласове купују.

На парламентарним изборима у Бугарској, који се одржавају сутра, очекује се победа десничарске опозиције која обећава да ће се коначно обрачунати са корупцијом и решити отворене економске проблеме.

Према последњим анкетама, за опозициону странку "Грађани за европски развитак Бугарске" изјашњава се од 29 до 32 одсто грађана, а за сада владајућу Бугарску социјалистичку партију 20 до 22 процента.

Социјалистичка партија је на удару жестоких критика, иако је њена коалициона влада 2007. године успела да уведе Бугарску у Европску унију.

Према недавној анкети, чак 80 одсто од 7,5 милиона грађана жели одлазак владе јер није успела да реши многе економске проблеме и да стане на крај широко распрострањеној корупцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи