Победа опозиционе деснице у Бугарској

Према првим резултатима парламентарних избора у Бугарској победила опозициона странка десног центра градоначелника Софије Бојка Борисова. Освојили су између 115 од 240 места у Парламенту, док су владајући социјалисти премијера Сергеја Станишева освојили 40 места.

Бугарска десничарска опозициона странка Грађани за европски развитак Бугарске (ГЕРБ) победила је, према првим резултатима, на данашњим парламентарним изборима у тој земљи, али ипак није освојила апсолутну већину.

Прелиминарни подаци показују да, према очекивањима, испред владајућих социјалиста води ГЕРБ, која обећава да ће се коначно обрачунати са корупцијом и решити отворене економске проблеме.

Према овим резултатима, ГЕРБ је освојио између 115 места од укупно 240 у парламенту, док је социјалистима припало 40 места.

Коначни резултати знаће се сутра.

Популарност ГЕРБ се значајним делом везује за име њеног харизматичног лидера Бојка Борисова, градоначелника Софије, који обећава да ће се коначно обрачунати са корупцијом и организованим криминалом који већ неколико деценија нагриза бугарско друштво.

Због тих проблема, који још нису решени, Бугарска није добила помоћ од 500 милиона евра од ЕУ, чији пуноправни члан је постала 2007. године.

Укупно 6,8 милиона, од којих милион живи у иностранству, бирало је  240 посланика у Скупштини Бугарске.

Победа бившег телохранитеља

Бојко Борисов (50) је пре доласка на власт био познат као телохранитељ бившег цара Симеона али и бившег комунистичког вође Тодора Живкова.

Изабран је за градоначелника Софије 2005. године, а 2006. године основао је странку Грађани за европски развог Бугарске (ГЕРБ), која је постала водећа опозициона партије десног центра у земљи. Током кампање обећао је да ће хапсити корумпиране званичнике и вође организованог криминала.

Његов главни ривал, председник социјалистичке партије премије Сергеј Станишев (43) је предвидљивим путем напредовао у каријери.

Син високог комунистичког функционера и једне Рускиње Станишев је после студија у Москви и Лондону, после уласка у политички живот брзо изабран за вођу социјалиста.

Као председник владе од 2005. године, предводио је преговаре о приступу Бугарске Европској унији, 1. јануара 2007. године, али је имао проблема у борби против распрострањене корпуције у земљи.

У садашњој влади социјалисти, који су наследници реформисаних комуниста, коегзистирају са партијом бившег краља Симеона Другог и са партијом турске мањине.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи