Читај ми!

Линта: Хрватска смишљено прогони крајишке Србе

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је да Хрватска смишљено прогања крајишке Србе и то само зато јер на друштвеним мрежама објављују крајишке и националне песме и фотографије појединих српских команданата.

"Својим објавама крајишки Срби апсолутно не вређају ни Хрватску нити осећања Хрвата а још мање ремете јавни ред и мир како то пише у политички монтираним пресудама судова у Шибенику и Задру", рекао је Миодраг Линта истичући да је током прошле и ове године чак 14 крајишких Срба ухапшено и кажњено на затворске или новчане казне.

Линта је затражио да "Србија покрене разговор са Хрватском због смишљеног прогона крајишких Срба".

Недавно је општински суд у Задру донео лажну пресуду, како наводи Линта, без икаквог основа, против двојице певача крајишке групе "Јандрино јато" само због тога што су током 2022. и 2023. године на јавним скуповима изводили песме "Јован Далматинац", "Марширала краља Петра гарда" са измењеним стихом "Бој се бије за слободу Крајине Книна", "Дођи кући Момчило" и спомињали речи четнички покрет и др.

Према његовом мишљењу, "Србија има обавезу да пошаље јасну поруку Хрватској" да је неприхватљиво да се крајишки Срби прогоне односно хапсе, затварају или плаћају високе новчане казне само због тога јер желе и имају право да слободно изразе своје мишљење кроз песме и фотографије о Крајини, "крајишким борцима, четничком покрету и истакнутим српским командантима из старије и новије историје Момчилу Ђујићу, Дражи Михајловићу и Ратку Младићу".

"Крајишки Срби су борци за слободу јер су током Одбрамбено-отаџбинског рата 1991.-1995. године бранили свој народ од проусташког режима Фрање Туђмана чији је циљ био стварање етнички чисте Хрватске без или са што мање Срба", саопштио је Линта.

четвртак, 29. август 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару