Линта: Хрватска живи заробљена у својој усташкој и мрачној прошлости

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да су два недавна догађаја тј. овогодишња прослава злочиначке акције "Олуја" у Книну и концерт Марка Перковића Томпсона у Имотском потврдили неспорну истину да је Хрватска проусташка држава.

"У Книну се и овог 5. августа узвикивао усташки поздрав 'За дом спремни', а у једном книнском кафићу се на разглас пуштала усташка песма 'Ево зоре, ево дана' која велича усташке злочинце односно команданте Црне Легије Францетића и Бобана", навео је Линта. 

Истакао је да је више стотина Хрвата у колони шетали улицама Книна и подизали десну руку у нацистички поздрав и певали усташке песме, а да је концерт Марка Перковића Томпсона у Имотском, на којем је било присутно више десетина хиљада Хрвата, протекао у уобичајeној промоцији усташких обележја, симбола и песама, као и да су се вијориле заставе ХОС-а на којима стоји усташки поздрав "За дом спремни" и да је споменик песника Тина Ујевића загрнут заставом ХОС-а.

Линта је навео да је од доласка Фрање Туђмана на власт до данас у Хрватској на делу историјски ревизионизам и рехабилизација усташтва, НДХ, истакнутих усташких личности, као и усташких обележја и симбола, саопштио је Савез Срба из региона. 

"Хрватска није способна да буде модерна европска држава већ живи заробљена у својој усташкој и мрачној прошлости", сматра Линта и додаје да то потврђује много примера. 

Наводи да је Хрватска 1993. године донела одлуку да исплаћује пензије преживелим усташама и члановима њихових породица за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, а да је у закону о празницимаиз 1996. године 15. мај одређен за дан сећања на хрватске жртве слободе и независности којим су усташе и остали припадници оружаних снага НДХ проглашени борцима за слободу. 

Линта додаје да је Хрватски сабор од 2016. године поново покровитељ комеморације убијеним усташким злочинцима у Блајбургу. Наводи такође да је Савет за суочавање са прошлошћу хрватске Владе 2018. године донео одлуку да се "За дом спремни" може користити за време комеморације хрватским војницима, а да је Високи прекршајни суд у Загребу 2020. године донео одлуку да употреба „За дом спремни“ на почетку песме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није више чак ни прекршај против јавног реда и мира, а камоли злочин из мржње.  

"Због свега наведеног потпуно је јасно да нико од учесника проусташких скупова у Книну и Имотском неће бити приведен нити ће прекршано одговорати, а камоли кривично, због кршења члана 39 Устава који забрањује свако позивање на националну, расну или верску мржњу", указао је Линта.

Према његовом мишљењу, Србија треба да уради свеобухватан извештај о рехабилитацији усташтва и геноцидне НДХ са мноштвом конкретних примера и да га пошаље свим значајним међународним организацијама, чланицама Европске уније, другим важним државама и светским медијима.

субота, 10. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару