Читај ми!

Црна Гора, одбијено изручење "краља криптовалута" Сједињеним Државама

Апелациони суд Црне Горе је испитујући по службеној дужности решење Вишег суда у Подгорици у предмету изручења држављанина Републике Кореје До Квона, потврдио наведено решење у делу у којем је одбијено изручење овог окривљеног по замолници САД, саопштено је из тог суда.

Црна Гора, одбијено изручење "краља криптовалута" Сједињеним Државама Црна Гора, одбијено изручење "краља криптовалута" Сједињеним Државама

"Првостепеним рјешењем Вишег суда у Подгорици дозвољено је изручење у скраћеном поступку држављанина Републике Кореје окривљеног Kwon Do Hyeonga, ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби Републике Кореје, док је одбијено изручење овог окривљеног у скраћеном поступку по молби САД", истичу из Апелационог суда. 

Против наведеног решења, како истичу, није било жалбе, па је одлука Вишег суда у Подгорици у делу у којем је дозвољено изручење у скраћеном поступку по молби Републике Кореје правноснажна.

Апелациони суд Црне Горе је, како су нагласили, по службеној дужности испитивао наведено решење у ставу другом изреке, којим је одбијено изручење окривљеног До Квона у скраћеном поступку по молби САД, како је то предвиђено чланом 19 став 2 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, због чега су списи предмета и достављени овом суду од стране Вишег суда у Подгорици.

"По оцјени Апелационог суда правилно је првостепени суд утврдио испуњеност законских услова за изручење по обје молбе сходно одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и да је замолница Републике Кореје по редослиједу приспијећа раније приспјела у односу на замолницу Сједињених Држава, па је правилном оцјеном овог и других критеријума из члана 26 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, који се примјењује у случају када изручење истог лица тражи више држава, дао предност молби Републике Кореје, а посљедично је одбио молбу за изручење САД. За своју одлуку је дао јасне и довољне разлоге које је прихватио и другостепени суд", наводе у саопштењу. 

Подсетимо, До Квон и његов пословни партнер Чанг Јун су ухапшени 23. марта прошле године на подгоричком аеродрому када су са лажним пасошима покушали да отпутују приватним летом за Дубаи.

Због фалсификовања пасоша у Црној Гори осуђени су на по четири месеца затвора.

Америчке власти терете До Квона за више кривичних дела укључујући завјеру у циљу преваре у вези са куповином и продајом хартија од вредности, електронску превару, те манипулацију ценама хартија од вредности.

четвртак, 01. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару