Додик: Декларација говори о јединству српског народа, историјски важан документ

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа један од историјски најважних и најмоћнијих докумената српског народа у целини.

Милорад Додик говорио је у Народној скупштини Републике Српске на чијем је дневном реду била Декларација.

"Декларација говори о јединству српског народа и њоме се одговара на сва питања и зебње из прошлости и даје нам снагу да идемо даље", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је за очекивати да ће владе Српске и Србије и остале земље, где Срби могу да добију подршку, бити сачињени оперативни планови за спровођење Декларације.

"Сви ставови из Декларације и њена преамбула дају одговоре на дешавања у прошлости и третира се све оно што је важно за будућност. Када је реч о празницима, 9. јануар настављмо да обележавамо, али ћемо славити и Сретење као заједнички празник. Нема потребе да се спекулише о 9. јануару и не треба ништа објашњавати, јер је све апсолутно јасно. Они који ово оспоравају видљивио је да раде у складу са ставовима из Сарајева", навео је Додик.

Истакао је да је Декларација историјски важан догађај и одговор онима који су покушали да раздвоје Србе и усмере их према Сарајеву, а не према Београду.

Као циљ Декларације Додик је навео да се на виши ниво ставе оперативна питања и подсетио да је БиХ протекторат и колонија о којој одлучују странци, генеришући став Бошњака.

Додик је подсетио да је најважније да буде сачуван мир за српски и за друге народе и додао да се Декларацијом одбацују било какви сукоби.

"За Србију је важно питање Косова и Метохије, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, јер у њој живи највећи број Срба ван Србије", нагласио је Додик и поновио да је за Републику Српску циљ поштовање Дејтонског мировног споразума, али да је измењен на штету Срба.

Додик о Дејтоском споразуму

Додик је напоменуо да су, упркос томе, Срби задовољни степеном аутономије који су добили Дејтонским споразумом, те подсетио да се духом овог споразума мења његов садржај.

"Међутим, нисам сигуран да је могуће враћање на изворни Дејтонски споразум, иако је то наведено у Декларацији. Кристијан Шмит нема легитимитет као високи представник, а важно је што су Срби успели да интернационализују ово питање, као и питање усвајања резолуције о Сребреници", рекао је Додик.

Оцена Додика је да је Србија показала способност, поготово председник Александар Вучић да интернационализују наведено питање.

"Без ангажмана Вучића бројеви гласања би сигурно били другачији", рекао је Додик.

Говорећи о Сребреници, Додик је навео да је Република Српска пуна пијетета према бошњачким жртвама, али да Бошњаци немају пијетета за српске жртве.

Додик је позвао Србе да не праве било какве проблеме када буде обележавање Сребренице, 11. јула, и да се тај дан не скрнави, али и да овај датум искључиво обележавају Бошњаци, пренела је Срна.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару