Кошарац: Конаковић нема уставно и законско право да креира спољну политику

Заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац поздравио је и подржао одлуку амбасадора БиХ у Београду Александра Врањеша да Србији не уручи "протестну ноту" министра иностраних послова у Савету министара Елмедина Конаковића, јер се ради искључиво о Конаковићевом личном ставу, а не усаглашеном и званичном ставу БиХ.

Кошарац је на Инстаграму написао да Конаковић нема уставно и законско право да креира спољну политику, јер је то питање у уставној надлежности Председништва БиХ.

"Ни Председништво БиХ, као ни Савет министара БиХ, о томе се нису изјашњавали, а камоли дали сагласност. Реч је о једностраној и неуставној акцији актуелног министра иностраних послова БиХ, који на перфидан начин покушава да се обрати званичним институцијама Србије у вези са одржавањем Свесрпског сабора", написао је Кошарац.

Додаје да је за разлику од Конаковића, амбасадор БиХ у Београду Александар Врањеш поступио на уставан начин, штитећи уставне надлежности институција на нивоу БиХ.

"Представници Српске на заједничком нивоу ће и даље наставити да упозоравају на неуставне праксе Конаковића, који је умислио да има право да властите политичке опсервације износи као званичне ставове БиХ. То је класична узурпација институција и злоупотреба овлаштења са којом се мора престати", рекао је Кошарац.

Врањеш је у среду изјавио да није ни донео нити је уручио протестну ноту Србији поводом Свесрпског сабора и појаснио да министар спољних послова БиХ нема право да креира спољнополитичке акције нити спољну политику БиХ јер је то у надлежности Председништва БиХ.

субота, 22. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије