Читај ми!

Ковачевић и делегација Србије напустили конференцију у Сарајеву због провокација хрватског представника

Заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је данас, заједно са члановима делагације Скупштине Србије, напустио годишње заседање представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе у Сарајеву.

Радован Ковачевић је навео да је то урађено због тога што је посланица Сабора Хрватске Здравка Бушић говорила да је "Косово независна држава" и најављивала да ће ускоро бити примљено у Савет Европе, преноси РТРС.

Ковачевић је рекао да је на једној од сесија представницима Приштине дозвољено да говоре о тој теми, без обзира на чињеницу да у Резолуцији 1244 Савета безбедности УН пише да привремене институције немају право на било какав сектор одбране, нити да говоре било шта о том сектору.

Према његовим речима, представници делегације Србије због тога су уложили протест и затражили став од директората Регионалног центра за безбедносну сарадњу (Раквијак).

Ковачевић је за Срну рекао да се Здравка Бушић касније извинила делегацији Србије и да се директор Раквијака оградио од њене спорне изјаве, након чега су се он и чланови делегације Србије вратили и учествовали у даљем раду конференције.

Из Директоријата Равијака су потврдили да представници Приштине, не би смели да говоре о одбрани, али су навели да се овде ради о парламентарном надзору и да им је зато дозвољено да изнесу свој став, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је за портал Кликс демантовао изјаву представника Приштине Арбера Реџаја да су представници Србије покушали да прекину излагање косовских посланика тако што су ударали рукама по столу и искључивали микрофон.

"То је потпуна неистина. Десило се то да је посланик из Албаније упорно покушавао да искључи микрофон посланицима из Србије, на што сам ја упозорио и замолио техничку службу да обрати пажњу, јер то не би смело да се дешава у Парламентарној скупштини БиХ", рекао је Ковачевић.

субота, 22. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије