Додик: Када Марфи чува Дејтонски споразум пропаст је загарантована

Када амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи чува Дејтонски споразум, исто је као када "коза чува купус" - пропаст је загарантована, написао је председник Републике Српске Милорад Додик на свом Икс налогу.

Милорад Додик је поручио амбасадору Марфију да "само тако настави" и да је на добром путу да уништи и оно мало што је остало од БиХ.

"И као што је извесно да после ноћи долази јутро, постало је извесно да Марфи неће пропустити прилику да се обрука. Једном приликом ми је један колега Мајкла Марфија рекао како он седне са три човека на ручак и некако постигне да га након тога сва тројица мрзе. Да ли је одсуство љубави или пажње, не знам, пуна је Америка људи који му могу помоћи, али му то не даје за право да поново забада нос тамо где му није место", написао је Додик.

Додик је навео да "саопштење Мајкла Марфија поводом Свесрпског сабора и њихових тврдњи да Република Српска није држава и да моји ставови представљају напад на Дејтонски споразум, показује дубоко неразумијевање стварности и воље народа Републике Српске".

"Амбасада САД би требало да буде свесна да је Република Српска ентитет с уставним правима, а свака инсинуација која доводи у питање њен легитимитет је неприхватљива и увредљива за наш народ. Мајкл Марфи је ваљда ту да направи добре односе Американаца и Срба, између осталог, али он изузев непријатељства према нама не показује ништа друго", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је "Република Српска потврђена на основу међународног споразума - Дејтонског мировног споразума, и ми се стриктно придржавамо његових одредаба".

"Наши напори кроз Свесрпски сабор имају за циљ очување права и аутономије Републике Српске, а не дестабилизацију БиХ, како то неки злонамерно интерпретирају. И да, ма колико то некоме сметало, Република Србија је гарант тог Дејтонског споразума на основу одлука органа Републике Српске из 1995. године. Што се тиче америчке критике да Свесрпски сабор представља напад на Дејтонски споразум, морам да подсетим да су бројни високи представници и међународне структуре својим деловањем много пута прекршили тај исти споразум", навео је Додик.

Додик је нагласио да је "неприхватљиво да странци поништавају одлуке легалних институција Републике Српске и БиХ".

"Дејтонски мировни споразум Срби бране, а на њега насрћу разни Марфији и Шмитови. На сву срећу, народи Европе, а вероватно и грађани САД, на путу су да на демократски начин отпусте Марфије и геополитичке штеточине и усијане главе које су свет довеле на руб конфликта. Не брини, Мајки, ја разумем шта ти радиш и да сада желиш да изазовеш кризу где је нема. За то ти служе твоји послушници међу Бошњацима", поручио је Додик.

Председник РС је навео да "нама уопште не би сметало да се Бошњаци окупе и организују свој догађај".

"Немој само ти да им помажеш. Ако желе да причају о култури и сарадњи са другима, као што смо ми, добродошли су да то учине у сваком српском граду. Ти ниси. Гоодбyе", закључио је Додик.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару