Одређен рок за изручење Влаховића

Осумњиченом за ратне злочине у БиХ Веселину Влаховићу потврђен притвор и одређен рок од 40 дана за заинтересоване земље које траже његово изручење.

Шпански судија Балтасар Гарсон потврдио је одлуку о одређивању притвора Веселину Влаховићу, осумњиченом за ратне злочине у БиХ и одредио рок од 40 дана како би заинтересоване земље могле да затраже његово изручење.

Судија Гарсон потврдио је одлуку колеге из Алтеа, места у којем је у уторак ухапшен Влаховић, о одређивању притвора, рекао је исти извор.

Тај извор је додао да земље заинтересоване за изручење Влаховића - Босна, Србија и Црна Гора сада имају рок од 40 дана да званично затраже екстрадицију.

Све три земље су најавиле да ће тражити од шпанских власти изручење Влаховића.

Влаховић се терети да је, као заповедник војне јединице "Бијели анђели", починио, или био саучесник у убиству више од стотину грађана несрпске националности у БиХ, као и да је учествовао у протеривању више хиљада грађана са Грбавице због чега је и добио надимак "монструм са Грбавице".

Током саслушања у шпанској полицији, осумњичени Веселин Влаховић јуче је признао ратне злочине на простору бивше Југославије.

Према писању мадридског дневника "Ел Паис", Влаховић је током саслушања рекао да је убио више од 100 муслимана.

"Убио сам више од 100 муслимана и запалио њихове лешеве", преноси лист његово признање, додајући да се не каје за ова недела. Његову децу и жену су током рата у Босни и Херцеговини убиле муслиманске формације, преноси лист.

Влаховић који је црногорски држављанин, први пут је ухапшен у Црној Гори 1998, а годину дана касније је осуђен је на три и по године затвора због разбојништва и насилничког понашања.

Он је, међутим, 2001. побегао из затвора у Спужу после чега је у Србији починио једно убиство.

Босна и Херцеговина је од Црне Горе раније тражила изручење Влаховића, али он није могао бити изручен због тадашњег Устава СР Југославије, који је забрањивао екстрадицију својих држављана.

Министарство правде Србије је најавило да ће упутити захтев шпанским властима за изручење Влаховића зато што је у Србији осуђен на седам година затвора због убиства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи