Читај ми!

Суд БиХ одредио притвор Рамизу Дураковићу осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима

Осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Чајнича, Рамизу Дураковићу, суд у БиХ је одредио притвор, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Рамизу Дураковићу, који је осумњичен за ратни злочин над српским цивилима на подручју Чајнича, суд БиХ је одредио притвор због опасности од бекства, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мера притвора предложена је, јер су за Дураковићем, који је напустио БиХ и био настањен у иностранству више година, дуго трагале правосудне и полицијске агенције БиХ.

Осумњичени Дураковић поседује и држављанство Немачке и одласком из БиХ постао би недоступан правосудним институцијама, наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Осумњичен за ратни злочин над Србима

Дураковић је ухапшен на Граничном прелазу Увац.

Под истрагом је Тужилаштва БиХ због сумње да је током оружаног сукоба у БиХ, као командант тзв. Армије БиХ, поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата, преноси Срна.

Осумњичен је да 14. фебруара 1993. године, као командант 43. Дринске бригаде Армије БиХ, која је преко територије Црне Горе ушла на подручје под контролом Војске Републике Српске, учествовао у нападу на села Шапиће, Трпиње и Тројан у којима је живело становништво српске националности, када је убијено 11 цивила, међу којима су били старији мушкарци и жене, као и једно дете.

Током напада је рањено пет цивила српске националности, међу којима двоје малолетника.

Дураковић је, према саопштењу Тужилаштва БиХ, као надређена особа, пропустио да предузме нужне и разумне мере да извршиоци злочина буду процесуирани и кажњени и терети се за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из Кривичног закона СФРЈ.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије