Читај ми!

Двоструки избори у Бугарској – за национални и Европски парламент

У Бугарској се одржавају парламентарни избори, шести за три године, а бирачи ће гласати и за посланике у Европском парламенту.

На дуплим изборима регистровано је 6.518 кандидата, 6.100 за национални парламент, а 418 кандидата за 17 посланичких места која припадају Бугарској у Европском парламенту.

На парламентарним изборима учествују 32 политичке листе - 20 партија, један независни кандидат и 11 коалиција, које ће се борити за 240 мандата у бугарском парламенту.

Право гласа на изборима за парламент има 6.593.275 бирача, а за посланике у Европском парламенту 6.138.050. Бирачка места биће отворена од 7.00 до 20.00 часова, преносе бугарски медији.

На парламентарним изборима, највеће шансе за победу на изборима имају бивши премијер Бојко Борисов и његова партија ГЕРБ која би, према анкетама, могла да освоји око 25 одсто гласова, што је 10 одсто више од коалиције "Настављамо са променама/Демократска Бугарска" (ПП/ДБ) Кирила Петкова и Христа Иванова.

Слични резултати се предвиђају и за изборе за Европски парламент. Очекује се да ће излазност бирача на ванредним изборима за Народну скупштину бити око 40 одсто.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије