Читај ми!

Српски логораш две деценије после тужбе добио одштету у Хрватској

Србин из Хрватске добио је, према неправоснажној пресуди Општинског суда у Сиску, 20.650 евра одштете од Хрватске за мучење у логору у Керестинцу 1991. године, 20 година након што је поднео тужбу.

 Ђ. Ј. је ухапшен у новембру 1991. години јер се, тврдили су тужиоци, након осамостаљења Хрватске "прикључио ЈНА и на Банији врбовао српско становништво да организује референдум за прикључење Петриње Српској аутономној области (САО) Крајина".

На терет му је стављено "учешће у оружаној побуни против Хрватске".

Након што је неко време провео у притвору у Сиску, као и у логору у Гајевој улици у центру Загреба, Ђ. Ј. је завршио у логору у Керестинцу, где је физички и психички злостављан, пише Срна.

Током процеса описао је да је малтретиран са осталим затвореницима и навео да су га тукли "људи у униформама с амблемима из којих се могло закључити да су припадници или хрватске војске или хрватске полиције".

"Ударали су ме по целом телу, газили су по мени, тукли ме дрвеним палицама и рукавицама са закивцама, ципелама са оковима. Нисам могао да устснем од болова у плућима. Био сам претучен најмање 20 пута", рекао је током процеса.

Након што је пуштен, Ђ. Ј. је потражио лекарску помоћ у Медицинском центру у Сиску, јер се, рекао је, плашио да оде у Загреб да га као Србина тамо не би убили.

"Није био неосновано ухапшен"

Ђ. Ј. који се касније одселио у Аустрију где је 1999. остварио право на инвалидску пензију, док је тужбу поднео у марту 2004. године.

Осим одштете, од Хрватске је тражио и изгубљену зараду од 312.000 евра, али суд тај захтев није прихватио.

Представници Хрватске тврдили су на суду да му не би требало исплатити одштету јер, навели су, није био неосновано ухапшен. 

Пошто је поступак против њега завршен одлуком о помиловању, тужиоци су тврдили да то "није исто као ослобађајућа пресуда".

Након што је чуо исказе вештака који су описали какве је последице малтретирања претрпео Ђ. Ј, суд је закључио да има право на одштету.

Право на одштету, према одлуци суда, има и зато што је Стјепан Кларић, ратни командант логора за ратне заробљенике који се прво налазио у Загребу, а потом у Керестинцу, са више других особа правоснажно осуђен за ратни злочин над заробљеницима. 

четвртак, 20. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије