Читај ми!

Додик са Путином: Москва је гарант Дејтона и понаша се у складу са тим

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је, након састанка са руским председником Владимиром Путином у Санкт Петербургу, да Москва стоји иза настојања РС да се поштује Дејтонски споразум.

Милорад Додик је истакао да је Владимир Путин ''пун пријатељства и разумевања'', преноси РТРС.

''Русија је гарант Дејтона и понашала се у складу са словом Дејтона'', рекао је Додик. Он је навео да је Русија веома разочарана ''непартнерством и споразумима са Западом", пошто је Запад све споразуме који су до сада били постигнути, како је рекао, девастирао, попут Споразума из Минска.

''Запад је злоупотребио добру вољу Русије да очува стабилност и мир'', рекао је председник Српске. Према његовим речима, на састанку је констатовано да глобална заједница није подржала иницијативе које су ''ишле ка томе'' да се злоупотреби механизам из пословника о раду Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом.

''Русија је по том питању принципијелна, она је говорила о томе да то неће помоћи, да то неће помирити људе, да ће направити још веће унутрашње проблеме.

Русија је била у праву, а Немачка и друге земље нису'', рекао је Додик.

Председник РС је додао да је обавестио Путина о предстојећем Свесрпском сабору. ''Ту ћемо показати јединство и донећемо важну декларацију'', рекао је Додик истакавши да је Путин ''поздравио српски народ''.

Навео је да ће с Путином састати још једном ове године. ''Сви договори које смо имали на претходним састанцима се реализују успешно. Изразио сам захвалност што сам позван и ове године на Економски форум. Путин ме је обавестио да Русија бележи раст који је међу највећима у свету и да је она данас четврта економија света, што говори да се на прави начин управља у процесима у овој земљи'', додао је Додик.

Са Путином је разговарао и руском храму који се гради у Бањалуци.

''Сам председник Путин је први иницирао ту тему, а ја сам га информисао да ће ове године тај храм добити кров'', рекао је Додик и додао да ће Русија помоћи у осликавању унутрашњости храма.

Додик се са Путином састао у четвртак у Санкт Петербургу, где се одржава Међународни економски форум.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије