Читај ми!

Пуповац позвао хрватски државни врх да омогуће несметан рад постојећој управи ЈУСП-а "Јасеновац"

Милорад Пуповац, саборски заступник и председник Српског народног вијећа (СНВ), Драгана Јецков, саборска заступница и заменица председника СНВ-а и Борис Милошевић, заменик заступника и заменик председника СНВ-а посетили су Јавну установу Спомен подручја (ЈУСП) "Јасеновац" и позвали хрватски државни врх да омогуће несметан наставак рада постојећој управи ЈУСП-а "Јасеновац".

Током састанка са Ивом Пејаковићем, директором ЈУСП "Јасеновац" у оставци представници СНВ-а обавештени су о околностима које су Пејаковића навеле да након вишегодишњег успешног вођења ЈУСП-а "Јасеновац" поднесе оставку на место директора, као и о околностима садашњег рада ове важне установе.

"Представници СНВ-а изразили су безрезервну подршку досадашњем раду ЈУСП-а "Јасеновац", начину на који га је водио Пејаковић и једнаком третману сва три народа који су у том логорском комплексу и на другим местима били жртве геноцидне политике усташког режима Независне Државе Хрватске", наводи се у саопштењу СНВ-а.

Указују да водећи људи СНВ-а осуђују оне који траже ускраћивање подршке раду ЈУСП-а "Јасеновац" јер како кажу, таква тражења представљају изразит чин како јавног порицања злочина геноцида тако и повреде права припадника народа жртава на сећање на жртве тих злочина.

"Водећи људи СНВ-а такође изражавају изузетну забринутост због настављања јавног исказивања неспремности представника власти у Хрватској да злочин физичког уништења, присилног исељавања и присилне асимилације српског народа именују као злочин елиминације, као што то чине у случају жидовског и ромског народа и након што је господин Пејаковић ту неспремност навео као главни разлог своје оставке", додају у саопштењу.

СНВ је позивао највише представнике свих грана хрватских власти да омогуће несметан наставак рада постојећој управи ЈУСП-а "Јасеновац".

"А то што значи да отклоне разлоге због којих је њезин директор Иво Пејаковић поднео оставку и због којих и ми као представници народа жртава осећамо озбиљну повреду права на достојанствено сећање на све оне наше сународнике који су били жртве геноцидне политике НДХ", закључује се у саопштењу СНВ-а.

четвртак, 20. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије