Шири се протест сељака у Хрватској

Због неисплаћене прошлогодишње помоћи и најава смањења субвенција за ову годину, хрватски пољопривредници блокирали путеве у Славонији и Барањи. Уколико се не постигне договор са министарством сељаци тракторима крећу према Загребу.

Хрватском се све више шири протест пољопривредника који траже исплату заосталих субвенција из 2008. и одустајање од смањења помоћи за ову годину.

Ако се на сутрашњем разговору не постигне договор с министром пољопривреде Петром Чобанковићем, у понедељак демонстранти са више од 2.000 трактора крећу према Загребу.

Иако, сељаци за одустајање од протеста траже да им се не режу овогодишњи подстицаји и исплате заостале субвенције у висини од 205 милиона куна (28,2 милиона евра), премијерка Јадранка Косор поручила им је да су болни резови нужни, па тако и одлука о смањивању подстицаја у пољопривреди.

На сутрашњем разговору министра и представника удружења пољопривредника покушаће се договорити модел помоћи пољопривредницима путем компензација кроз репроматеријал.

По најавама организатора протеста, до резултата разговора трактори остају на друмовима, а ако се договор не постигне креће се за Загреб.

Осим у селу Феровац где су је блокирана раскрсница путева за Славонски Брод, Пожегу и Осијек, пољопривредници из источне Славоније налазе се близу Винковаца где блокирају један правац заобилазнице, а они из Подравине блокирају магистралу код Вировитице и Питомаче.

По лошем времену које влада по целој Хрватској, пољопривредници су се окупили код Доњег Михољца у Славонији и Чеминца у Барањи, у протест су се укључили и сељаци Бјеловарско-билогорске жупаније у селу Гудовац, али и чланови удружења сточара из десетак села у околини Велике Горице, 15 километара од Загреба који су тракторима делимично блокирали саобраћај на улазу у град.

Протест повод за политички обрачун 

Протест се одржава и у атмосфери међусобног обрачуна политичких странака. Наиме, опозициони Хрватски демократски савез Славоније и Барање чији је оснивач Бранимир Главаш, даје подршку сељацима, од горива до кобасица, истичући да су за лош положај пољопривредника криви ХДЗ и Хрватска сељачка странка.

Премијерка Јадранка Косор нагласила је да се проблеми не могу решити на друму већ у дијалогу, а "неким политичким елитама које обилазе демонстранте на киши и нуде им брда и долине" поручила да не могу износити неистине и варати људе.

"Они који им нуде куповину горива за долазак у Загреб обмањују људе, јер никакав пут не може довести до налажења 600, 700 милијуна или милијарду куна", истиче Косорова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи