Читај ми!

Помен у Бањалуци поводом 32 године од смрти 12 беба умрлих због недостатка кисеоника

Парастосом и полагањем цвећа на Новом гробљу, Бањалука обележава 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру које су умрле због недостатка кисеоника.

У Бањалуци се обележавају 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру, умрлих због недостатка кисеоника.

Помен је почео парастосом и полагањем цвећа на споменику 12 беба на Новом гробљу, а венци и цвеће биће положени и на споменик "Живот".

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић присуствоваће обележавању.

Кисеоник није могао да стигне из Београда у Бањалуку

Одлуком Савета безбедности УН, у мају и јуну 1992. године, били су забрањени међународни летови.

Чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку нису могли да полете због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је уследила агонија и смрт осталих беба.

До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим деловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цели живот.

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да је смрт 12 бањалучких беба најтрагичнији злочин, по карактеру, начину и намерама, који су починили представници међународне заједнице над недужним бићима.

Додик каже да су бебе, нажалост, одмах по рођењу спознале суровост и окрутност "великих" који се иживљавају над "малим", преноси РТРС.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је, да је смрт беба један од најпотреснијих догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата.

четвртак, 20. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије