Полиција у Аустрији ухапсила девојчицу из Црне Горе осумњичену да је планирала терористички напад

У аустријском граду Грацу данас је ухапшена 14-годишња црногорска држављанка, која је осумњичена да је планирала терористички напад ножем у центру града, саопштила је полиција, позивајући се на истрагу Штајерске Државне канцеларије за државну безбедност и борбу против екстремизма (ЛСЕ).

Како се наводи у саопштењу, код тинејџерке је пронађен пропагандни материјал Исламске државе, укључујући бројне снимке погубљења, као и нож и секира, преноси портал ''Пресе''.

Истражитељи су ушли у траг 14-годишњакињи праћењем њених разговора и активности на друштвеним мрежама, додаје се у саопштењу. 

Напад је био усмерен на "невернике“, а Јакоминиплац у Грацу, један од највећих тргова у граду, требало је да буде место злочина.

Током испитивања у присуству законског старатеља и браниоца, 14-годишњакиња није признала дело за које се сумњичи, а на предлог тужилаштва, суд јој је одредио притвор због опасности од понављања и прикривања кривичног дела.

Полиција је упозорила да извештаји из протеклих неколико година показују јасан тренд радикализације у и преко дигиталног простора.

"Висок статус ИС међу младом генерацијом заснива се пре свега на разноврсности и квалитету пропагандног садржаја доступног на мрежи, који има јаку привлачност за тинејџере и младе", додаје се у саопштењу.

Аустријски министар унутрашњих послова Герхард Карнер рекао је да Канцеларија за заштиту устава предузима доследне мере против свих облика екстремизма.

среда, 19. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије