Читај ми!

Самит лидера Западног Балкана и ЕУ заказан за 16. мај у Котору

Самит лидера Западног Балкана и Европске уније биће одржан у Котору 16. маја, током којег ће лидери региона, представници ЕУ и Сједињених Америчких Држава разматрати план раста за Западни Балкан.

Састанку лидера Западног Балкана присуствоваће европски Комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи и помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен, најављено је на сајту Владе Црне Горе.

Самит се организује под слоганом "Један регион, заједничка визија" (One region, common vision), а домаћин самита биће председник Владе Црне Горе Милојко Спајић.

Дан уочи Самита, 15. маја, биће одржан и састанак министара европских послова и финансија Западног Балкана, представника Европске комисије и партнерских организација.

Амерички Стејт департмент саопштио је да ће помоћник секретара за европске и евроазијске послове Џејмс О'Брајен од 14. до 17 маја посетити Црну Гору и Грузију и да ће, у оквиру посете Црној Гори, учествовати на Самиту у Котору. 

Његов ангажман на самиту биће усредсређен на регионалну економску интеграцију и могућност раста које нуди План раста ЕУ за Западни Балкан и ојачаће снажну подршку Сједињених Држава путу Западног Балкана ка чланству у ЕУ, наведено је у саопштењу.

На догађај су, осим лидера и министара из региона, позване и партнерске организације као што су Савет за регионалну сарадњу, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Светска банка, Транспортна заједница, Атлантски савез, Енергетска заједница, Фондација за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ, високи представници Европске комисије и други.

Још није саопштено ко ће представљати Србију на Самиту у Котору. 

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије