Завршне речи на суђењу Војиславу Медићу: "Нема материјалних доказа, судите погрешној особи"

У Жупанијском суду у Осијеку приводи се крају суђење Војиславу Медићу, некадашњем судији војног суда у Београду, кога Хрватска терети за ратни злочин над ратним заробљеницима током 1991. и 1992. године. Оптужени Медић у завршној речи је поновио да није учествовао у мучењу хрватских војника и да се суди погрешној особи.

После нешто више од годину дана суђења, процес против Војислава Медића ушао је у последњу фазу. Први део завршне речи, исписане на укупно 110 страница, читао је више од два сата. Поновио је да никада није боравио у логорима Сремска Митровица, Стајићево и Ниш, а изјаве сведока тужилаштва оцењује као лажне.

"Оптужница против мене заснива се готово искључиво на исказима сведока, јер материјалних доказа који би је оправдавали готово да није било", рекао је у својој завршној речи оптужени Медић.

Како је истакао, круцијални доказ оптужбе да ја учинио кривично дело за које се терети су Гугл мапе и путна инфраструктура од Вуковара до Сремске Митровице.

Судско веће покушало је да скрати изношење завршних речи. Одбрана се успротивила, па је одлучено да се читање настави у среду.

"Било би нехумано и неуобичајено да веће забрани оптуженом да изнесе завршни говор или да ограничи време и каже ‘имате 15 минута‘", напомиње адвокат одбране Томислав Филаковић.

Према његовим речима, то би било некоректно и непрофесионално и тиме би се изиграле одредбе закона о кривичном поступку и нарушила права одбране.

Изношење завршних речи оптуженог је крај доказног поступка, после чега суд има рок од осам дана да донесе пресуду.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара