Додик и Лавров о променама у БиХ

До уставних промена у БиХ може доћи искључиво консензусом, без наметања са стране, закључили у Москви министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, представник руског председника Грегорије Полтавченко и премијер Републике Српске Милорад Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик, током посете Москви, разговарао је са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом и представником руског председника Грегоријем Полтавченком. Закључено је да до евентуалних уставних промена у Босни и Херцеговини може доћи само консензусом.

"Лавров је изнео став Русије у вези са потребом да буде решено питање Канцеларије високог представника. Они желе да испуњавањем циљева 'пет плус два' буду створени формални услови за затварање ОХР", рекао је премијер Додик који је у званичној посети Москви.

Додик је рекао како је заједнички став саговорника био "примарно очување ове дејтонске структуре", која је функционисала претходних година и држала земљу на окупу.

"Разговарали смо и о могућем организовању међународне конференције у организацији Шпаније, која је председавајућа Европске уније, где би учествовала и Русија, рекао је Додик.

Премијер РС је даље изнео да је, у случају промене Устава БиХ, питање консензуса незаобилазно, а да мешање са стране било ког фактора, "у погледу међународног учешћа" није примерено.

Додик је оценио да позиција званичне Москве није уперена против било кога у БиХ, већ је жеља да се Русија, као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација са правом вета, афирмише као фактор стабилности у региону.

На састанку са министром Лавровом и представником Полтавченком, премијер Додик је, како преносе бањалучки медији, "јасно рекао да РС има потпуну политичку институционалност и стабилност и да се наставља рад на принципима јачања њене економске моћи".

Током Додиковог боравка у Русији, у Москви ће бити отворено и ново представништво Владе РС.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи