Читај ми!

Сијарто: Фокус председавања Мађарске ЕУ на проширењу Уније на Западни Балкан

Током предстојећег председавања ЕУ, Мађарска планира да се усредсреди на питања која су важна за централну Европу, као што борба против илегалних миграција, проширење Уније на Западни Балкан и енергетска безбедност, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Кад је у питању проширење ЕУ, Петер Сијарто је на прес конференцији са својим чешким колегом Јаном Липавским, рекао да регион Западног Балкана није заслужио да чека чланство 14 година и 11 месеци, чиме се, како каже, подрива кредибилитет политике Уније, пренела је мађарска новинска агенција МТИ.

"То је ситуација коју треба разрешити, тако да мађарско председавање (Унији) има јасну агенду да помогне земљама Западног Балкана да убрзају процес приступања", рекао је Сијарто.

Он је истакао да се ефекти мигарације директно осећају у централној Европи од 2015. године и неопходна је озбиљна регионална сарадња да би се зауставио прилив миграната.

"Чешка, словачка и пољска полиција су нам помогле и помажу нам на јужним границама Мађарске да задржимо ван граница илегалне мигранте који прете Европи. Неопходни су континуирани заједнички напори четири премијера централне Европе да се питање квота држи под контролом и да се не дозволи хиљадама или десетинама хиљада илегалних миграната да неконтролисано лутају около", додао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је нагласио да ће централна Европа "наставити да се одупире притисцима у вези са квотама".

Сијарто се дотакао и енергетске безбедности, наводећи да Мађарска и Чешка планирају нуклеарни развој и да ће због тога наставити да се боре против негативне дискриминације у вези са нуклеарном енергијом у Бриселу.

"Нуклеарна енергија је одржив начин производње енергије, безбедан је, еколошки прихватљив и јефтин метод за производњу великих количина електричне енергије", закључио је Сијарто.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара