Читај ми!

Амнести интернешенал: У Хрватској Роми и Срби и даље дискриминисани

Хрватска још увек прибегава насилном враћању избеглица и миграната, приступ побачају остао је ограничен, Роми и Срби и даље су дискриминисани, али је влада предузела кораке у борби против тзв. "слап" тужби против новинара и пооштрила мере за сузбијање породичног насиља. То је наведено у овогодишњем извештају Амнести интернешенала о стању људских права у Хрватској у прошлој години.

Амнести интернешенал у извештају, позивајући се на ЦЕРД, пише да су Роми и Срби и даље изложени расној дискриминацији, посебно у образовању и запошљавању.

Роми су, наводе, и даље изложени великом сиромаштву и живе у тешким условима у одвојеним четвртима и неформалним насељима без адекватне инфраструктуре.

Према службеним подацима, број људи који је покушао да уђе у Хрватску из суседних земаља повећао се за 70 посто у односу на претходну годину, с преко 65.000 улазака забележених до новембра, наводи се у извештају.

Хуманитарна удружења документовала су наставак насилног враћања миграната и избеглица, укључујући незаконита колективна протеривања, физичко насиље, полицијско понижавање и крађу.

Одбор за елиминацију расне дискриминације (ЦЕРД) у листопаду је затражио да Хрватска престане с колективним протеривањем и насилним враћањем миграната и спроведе истрагу о прекомерном коришћењу силе против миграната и избеглица.

Што се слободе изражавања тиче, Амнести наводи да се новинари који истражују организирани криминал и корупцију и даље суочавању с разним облицима малтретирања, укључујући и тзв. стратешке тужбе против јавног учешћа (слап).

Амнести преноси податак Хрватског новинарског друштва (ХНД) о 945 СЛАПП тужби против уредника и новинара које су већином подигли државни званичници.

С тим у вези, подсећа се да је у децембру прошле године Влада усвојила Национални план за развој културе и медија за период од 2023. до 2027. који укључује конкретне мере за рано откривање и одбацивање "слап" тужби.

Клевета, наводи се у извештају, остала је кривично дело.

Наводи се и да је Министарство културе и медија у јулу предложило нацрт закона који, између осталога, омогућава издавачима и уредницима да без објашњења одбију да објаве извештаје новинара и наложе им откривање новинарских извора.

ХНД сматра да би тај закон озбиљно угрозио новинарску слободу и подстакао медијску цензуру. Међународна федерација новинара позвала је владу да "поново размотри" тај предлог.

У извештају такође стоји да у Хрватској и даље постоје значајне препреке у приступу сексуалним и репродуктивним здравственим услугама и информацијама.

Раширено је одбијање лекара и клиника да изводе побачаје због приговора савести, а захват је посебно ограничен у руралним и економски неразвијеним подручјима, истиче Амнести.

Породично насиље и даље је свеприсутно, а влада је у септембру објавила низ мера за борбу против насиља над женама. Те мере укључују и амандмане у кривичном закону у којем је фемицид класификован као засебно кривично дело, а пооштрене су и казне за силовање.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара