Читај ми!

Пуповац о постизборној комбинаторици и ставу мањина

Председник Самосталне демократске српске странке(СДСС) Милорад Пуповац говорио је о постизборној комбинаторици у Хрватској на ХРТ-у. Представник српске мањинске странке коментарисао је наводе о потенцијалним коалицијама, сарадњи са ХДЗ-ом и о изјавама Домовинског покрета, као и обележавању годишњице пробоја у логору Јасеновац.

Имали смо састанак свих изабраних заступника националних мањина и договор је да идемо јединствено, рекао је Милорад Пуповац (СДСС)  коментиришући преговоре о састављању нове владе у емисији "Недељом у два" на ХРТ-у.

"Идемо јединствено и заједно у све разговоре које можемо очекивати и на које нас се може позвати. Друго је да се држимо заједно и да не допуштамо да нас се цијепа и увјетује тко је подобан, а тко није", саопштио је Пуповац.

Осам мандата припада националним мањинама, а три посланичка места одлазе СДСС-у Милорада Пуповца.

"Хрватску не дрма политичка криза"

Милорад Пуповац сматра да Хрватску не дрма политичка криза, нити ишта што изискује револуцију.

"Није ни близу томе. Да би се говорило о томе да је земља у дубокој кризи, кризи морала, економској, социјалној кризи - то није тако. Има разлога за незадовољство у различитим секторима и сигурно да за то сви требамо имати слуха", одговорио је Пуповац.

Коментарисао је изјаве Андреја Пленковића о мањинама и разговорима с десничарским Домовинским покретом (ДП), који тражи да се влада у Хрватској формира без мандата српске мањине.

"Премијер у техничком мандату или влада наравно обавља све оно што је по Уставу и по закону дужност и обавеза", објашњава председник СДСС-а.

Мањине отворене за учествовање у власти

Пуповац каже да је добро прошао састанак са партнерима мањина као и с онима с којима већ осам година на један или други начин чине већину у Хрватском сабору.

"Ми нисмо једини суговорници. Када бисмо ми разговарали, представници мањина и ХДЗ-а – релативно лако бисмо нашли заједнички језик, али нисмо сами у томе и не можемо бити. Треба причекати како ће ићи други разговори", објашњава постизборну комбинаторику.

Упитан је ли сарадња с ДП-ом могућа, нагласио је да у СДСС-у имају вредности од које неће одустати.

"Имамо разумијевање што би било добро за друштво, политику и земљу опћенито те припаднике националних мањина. Не можете водити антимањинску политику и мислити да је то добро за хрватску демокрацију", објашњава Пуповац.

Наводи да није могуће дискредитовати мандате мањина и да је то несвојствено озбиљној демократији.

"Када погледате што је СДСС досад учинио за српску заједницу и земљу - нисам сигуран да би нетко на стол могао донијети ту врсту наслијеђа. Од мирне реинтеграције, почетка и завршетка преговора с ЕУ-ом, до смиривања међуетничких односа и обнове повјерења", истиће председник СДСС-а.

(Не)могућа коалиција – 3П

Упитан је ли могућа 3П коалиција – "Пленковић (ХДЗ) - Пенава (ДП) - Пуповац (СДСС)", одговорио је да је то етикета.

"То је већ створена етикета, а не формула. Будући да је то етикета, ми већ имамо свој 3П СДСС, а и припадници других националних мањина", објашњава Милорад Пуповац.

Коментарисао је предизборни плакат који је након интервенције уклоњен, а који с једне стране приказује "оне за које је Вуковар ослобођен" - Војислава Станимировића, Андреја Пленковића и њега, а с друге стране "оне за које је Вуковар пао", Пуповац каже да то представља антимањинску кампању.

Упитан је ли то непремостива препрека, навео је да је таквих случајева било и више.

"Могао бих вам набројити цијели низ случајева, ништа мање тешких него што је овај. Али то ћемо сада ставити по страни. У процесу смо преговарања и не желим ниједан дио тог процеса отежати", закључује Пуповац.

Зоран Милановић – председник или премијер?

Милорад Пуповац је говорио и о комуникацији с председником Зораном Милановићем.

Председник Хрватске нема мандат за скупљање потписа, каже Пуповац.

"Он нема мандат за то, без обзира на то што смо чули да је некога звао. Кад ме нетко назове, ја се јавим и сви који су ме досад звали - ја сам се јавио. Желим да са свима имамо најбољи могући политички однос. То је интерес политичке културе у Хрватској", каже Пуповац.

Сматра да је Милановићево је да провери има ли нетко "76 руку", додавши како му није драго што се председник Хрватске на тај начин укључио у политику.

"Институција мора поштовати институцију. Предсједник Хрватске није приватна особа, него институција и то обавезује", каже српски представник.

Обележавање годишњице пробоја логора Јасеновац

Жртвама усташког логора Јасеновац државни врх Хрватске је на 79. годишњицу пробоја логора, одао почаст полагањем цвета на споменик Камени цвет.

Милорад Пуповац каже да су се присетили свих жртава тог симбола усташког злочина и геноцида који је почињен у раздобљу од 1941. до 1945. године над Србима, Ромима, Јеврејима и ратних злочина који су почињени над Хрватима, Словенцима и Бошњацима.

"Све је протекло достојанствено, као што и треба. Неки колеге су били нешто раније, попут професора Крауса и колега из СДП-а, али већина нас је била заједно", рекао је Пуповац.

Председник јеврејске општине Загреб Огњен Краус, који није био део службеног протокола обележавања 79. годишњице сећања на жртве Јасеновца, истакао је да су две године долазили у Јасеновац како би нешто договорили, но до договора није дошло.

Пуповац се осврнуо на изјаве Огњена Крауса да се ништа није променило у санкционисању говора мржње.

"Професор Краус и ја блиско сурађујемо у тим стварима заједно с предсједником Савеза антифашистичких бораца Хабулином, представником Рома и представником талијанске заједнице Радином па и другима. Разликујемо се једино у приступу, али не и у основним стајалиштима. Постигли смо оно што је било реално да постигнемо, а то је - измјена прекршајног закона и подизање разине санкција до нивоа који је озбиљан и који би требао превенирати говор мржње", нагласио је Пуповац.

Рекао је да би хтeли више, али и да је потребно да се догађају ствари које нису само санкције.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво