Читај ми!

Црна Гора одбија да врати драгуље вредне 300 милиона евра

Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати 28 килограма полудрагог камена – опала. Реч је о драгуљима који су заплењени пре више од 10 година од власника једног хотела у Будви. У земљу су их унели држављани Јужне Африке, који драгуље нису пријавили царини на подгоричком аеродрому.

Црна Гора одбија да врати драгуље вредне 300 милиона евра Црна Гора одбија да врати драгуље вредне 300 милиона евра

Колекцију опала су преко аеродрома из Цириха на подгорички аеродром у јулу 2011. донели јужноафрички држављани Роберт Фрањек и Антоније Вернон Стреленски, али су годину дана касније драгуљи пронађени код власника једног хотела у Будви, пише РТЦГ.

Након што су заплењени и проглашени државном имовином, Фрањек и Стреленски су которском Основном суду поднели захтев за повраћај. Осим што траже да им се врати полудраго камење вредности 300 милиона евра, захтевају и накнаду због оштећења колекције, јер је пет килограма драгуља нестало.

Суд је забранио држави да располаже овим драгуљима до првоснажног окончања спора и они се сада налазе у трезору Централне банке Црне Горе.

О случају се огласио и заштитник имовинскоправних односа, истичући да су драгуљи унесени у земљу а да претходно нису пријављени царини.

“Касније, услед несугласица, лица која су на такав начин пренела робу и кривичне пријаве које су између себе поднели, те након што су проглашени кривима за прекршај Царинског закона, предмети су трајно одузети“, наводи се у извештају заштитника.

У извештају се наводи да је Влада Црне Горе одбила да у поступку медијације призна тужбени захтев и врати опале. Како наводи РТЦГ, влада је намеравала да прода драгуље, али ју је у томе спречила забрана суда.

Јужноафрички држављани оптужили власника хотела да им је узео драгуље "на превару"

Према ранијим писањима Слободне Европе, мушкарци који су у Црну Гору унели драгуље пријавили су 2012. године власника будванског хотела Б. Ћ., оптуживши га да им је на превару узео драгуље.

Полицији су испричали да их је он сачекао на подгоричком аеродрому, где су “заобишли царину“ и повео у хотел као његове госте, а драгуље оставио у хотелском сефу. Када је, како тврде, власник хотела годину касније одбио да им врати драгуље, пријавили су га полицији.

Након пријаве, полиција је запленила драгуље, а подгорички Основни суд их је, у септембру 2012. године, трајно одузео јер су, како пише у решењу, унети мимо царинских прописа, што је кривично дело.

Осим што су им одузети драгуљи Б. Ћ., Фењек и Стреленски су прекршајно кажњени са по 4.000 евра у априлу 2013. године.

Почасни гроф лажне лозе и квазиконзул

О бизнисима двојице Јужноафриканаца нема много информација. Фрањек се представља као почасни гроф царске куће Чернетић, а Стреленски као конзул исте куће, у Јужноафричкој Републици у Преторији.

Иначе, ради се о измишљеној царској лози чији је представник Стефан Чернетић, који је јавности постао познат када се 2022. појавио на пријему Дана државности и сликао са тадашњим председником Милом Ђукановићем, пише портал РТЦГ.

Због тога је покренута истрага у вези са начином на који је Чернетић ушао на пријем, но епилог није познат ни данас.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије