Европска унија одлучила да отвори приступне преговоре са Босном и Херцеговином

Председник Европског савета Шарл Мишел саопштио је да је одлучено да се отворе преговори о приступању Европској унији са Босном и Херцеговином. Предсдедник Републике Српске Милорад Додик поздравио одлуку Европског савета. Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић оценио је да је отварање преговора заједничка победа БиХ и ЕУ. Члан Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да је отварање преговора добра вест за ту земљу.

Шарл Мишел је у објави на друштвеној мрежи Икс објавио да је на данашњем самиту Европски савет одлучио да отвори преговоре о приступању Европској унији са Босном и Херцеговином.

"Ваше место је у нашој европској породици. Данашња одлука је кључни корак напред на вашем европском путу. Сада је потребно да се напоран рад настави како би Босна и Херцеговина стабилно напредовала, као што ваш народ жели", поручио је Мишел.

Европски савет је позвао Европску комисију да припреми преговарачки оквир како би га Савет усвојио када се предузму сви релеватни кораци наведени у препоруци Kомисије од 12. октобра 2022. године, наводи се у усвојеним закључцима Европског савета, који се односе на проширење и реформе.

"На основу препоруке Европске комисије од 12. марта 2024. године, Европски савет одлучује да отвори приступне преговоре са Босном и Херцеговином. Европски савет позива Kомисију да припреми преговарачки оквир у циљу његовог усвајања од стране Савета оног тренутка када се предузму сви релеватни кораци наведени у препоруци Kомисије од 12. октобра 2022. године", наводи се у закључима Европског савета. 

Босна и Херцеговина је предала кандидатуру за чланство у Европској унији 2016. године, а статус кандидата добила је 2022. године.

Додик: Поздрављам одлуку о отварању преговора

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да поздравља одлуку Европског савета почетку преговора БиХ са ЕУ.

"Захваљујем владама и парламентима свих држава чланица. Та одлука признање је свим грађанима и политичким снагама које се упорно залажу за јачање међусобног поштовања, договора и компромиса између Срба, Бошњака и Хрвата", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Поручио је и да "одлука јача темеље које је спремна да јача Република Српска - дејтонску и на Уставу грађену БиХ, која једнако припада свима".

"Зато данашњу одлуку сматрам великим признањем и себи и Републици Српској за политику коју је водила. Став Европског савјета да дејтонска БиХ, са два равноправна ентитета и три равноправна конститутивна народа, може да буде члан ЕУ показује да унутрашња структура БиХ није сметња", оценио је Додик.

Између осталог, Додик је навео и да је Босна и Херцеговина по много чему "мала ЕУ" и тест њеног постојања у првој половини 21. века.

"Пред свима нама у БиХ је још много посла. Данас се доказало, и нећу одустати од тога, да су странци, њихови комесари амбасадори и лажни високи представници сувишни за наше односе и увреда за наше народе. Јер за ових годину дана урадили смо никад више. И урадили бисмо још више да којекакви смутљивци нису видјели личне интересе у томе да нас користе у геополитичким играријама", навео је Додик.

Бећировић: Заједничка победа БиХ и ЕУ

Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић је истакао да Босна и Херцеговина данас започиње нови и свеобухватнији процес сарадње с ЕУ, пренео је Кликс.

Поручио је да су препознати резултати које је БиХ остварила те је сада јасно трасиран пут ка пуноправном чланству у ЕУ.

"Истовремено, морамо бити свјесни да је пред нама много посла на усклађивању нашег законодавства с европским законодавством, као и проведби реформи с циљем јачања демократских институција и владавине права", рекао је Бећировић.

Између осталог, навео је да је преговарање за чланство у ЕУ процес политичке, правне, економске, социјалне и културне интеграције с циљем изградње демократске и правне државе.

"Сада, када смо отворили врата ка пуноправном чланству у ЕУ, морамо још интензивније наставити с реформским процесима. Добили смо прилику и повјерење да конкретним ђелима покажемо нашу преданост и посвећеност процесу интеграције у ЕУ и морамо је искористити. Чланство у ЕУ нема алтернативу. Ово је заједничка побједа БиХ и ЕУ", истакао је Бећировић.

Комшић: Одлична вест за нашу земљу

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић поручио је да је одлука Европске комисије одлична вест за Босну и Херцеговину, пренео је Кликс.

"Данашња одлука Европске комисије за отварање ЕУ преговора са Босном и Херцеговином је одлична вијест за нашу земљу. Хвала Европској комисији и земљама чланицама Европске уније што су препознале важност тренутка за Босну и Херцеговину, Западни Балкан и Европу", казао је Kомшић.

Додао је да су свесни да је пред њима чека огроман посао и како ствари стоје да више неће бити попуштања и заклањања иза тренутне геополитичке ситуације на европском континенту.

"У сваком случају ово је важан тренутак за босанскохерцеговачки пут ка Европској унији", рекао је Kомшић.

Фон дер Лајен: Историјска одлука

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је вечерас "историјску одлуку" лидера ЕУ да отворе приступне преговоре са БиХ и изразила наду да ће ова одлука довести до још већег напретка те земље.

Фон дер Лајен је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Европског савета Шарлом Мишелом поновила да је БиХ предузела "импресивне кораке" ка ЕУ. 

"Више напретка је постигнуто за нешто више од годину дана него за више од једне деценије", рекла је Фон дер Лајен. Она је навела да је БиХ  сада у потпуности усклађена с спољном и безбедносном политиком ЕУ, да је примећен "одржив напредак у усвајању важних закона", као и напредак у управљању миграцијама. 

"Босна и Херцеговина је направила велике кораке у дијалогу и помирењу. Тако да се надам да ће данашња одлука довести до још већег напретка", поручила је Фон дер Лајенова.

Отварање преговора са Босном и Херцеговином су, између осталих, честитали комесар за проширење и суседску политику ЕУ Оливер Вархељи, шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, премијер Хрватске Андреј Пленковић и шефица дипломатије Словеније Тања Фајон.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво