Читај ми!

Бивша министарка правде и посланица Јудит Варга поднела оставку

Након што је председница Мађарске Каталин Новак поднела оставку, јер је помиловала сексуалног преступника, бивша министарка правде Јудит Варга најавила је повлачење из јавног живота, укључујући враћање посланичког мандата владајуће коалиције Фидес-Хришћанско-демократски савез.

Јудит Варга је своју одлуку објавила на Фејсбуку као одговор на оставку председнице Мађарске Каталин Новак.

Подсетила да је од промене политичког система за валидност појединачних одлука председника о помиловању био потребан и потпис министра правде.   

"Наставила сам више од 25 година стару праксу министра правде у признавању одлуке председника о помиловању“, рекла је она и додала да је преузела политичку одговорност за потписивање одлуке председника.

Варга је захвалила на сарадњи свима са којима је последњих година радила у тиму. 

"Повлачим се из друштвеног живота, одричем се мандата као посланик и носилац листе за ЕП. Мађарска може наставити да рачуна на мене у чувању наших националних интереса и вредности", поручила је Варга.

Председница Мађарске Каталин Новак издала је саопштење након што је поднела оставку на ту функцију, признавши да је направила грешку, јер је помиловала сексуалног преступника који је оптужен да је злостављао децу.

"Као Мађарица, очекивала бих да председник земље не сме да прави грешке. Одговорност се мора преузети у овом случају. На дужност сам ступила јер страствено волим Мађарску, верујем да је наша нација мирољубива, доброћудна, часна", навела је Новак, пренео је МТИ.

уторак, 05. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво