Хоће ли "демократски ветрови" у Северној Македонији сачувати Џаферија на функцији и после избора

Некадашњи министар и председник парламента Таљат Џафери изгласан је у Собрању, уз противљење посланика ВМРО-ДПМНЕ, за привременог премијера Северне Македоније до парламентарних избора у мају. Џафери је први Албанац на тој функцији у историји те земље.

Избор Таљата Џаферија представља, између осталог,  нови демократски дух у Северној Македонији – оцена је аналитичара. На чело македонске владе долази привремено, до парламентарних избора 8. маја.

"Владу ћу водити одговорно, испуњавајући обавезе и очекивања грађана и коалиционих партнера", рекао је Џафери у Собрању после избора на функцију.

Велико искуство у политици – бивши министар одбране, председник парламента у два мандата. Пре тога, био је део албанске такозване Нацоналне ослободилачке војске, која је ушла у сукоб са државом 2001. године. Високе војне школе завршио је баш у Београду. Кадар је Демократске уније за интеграцију Албанаца (ДУИ), на чијем је челу Али Ахмети.

Дописник Политике из Скопља Жељко Шајн указује на то да се избору Џаферија отворено противи опозиција из албанских редова.

"Постоје две опозиције – једна израсла из редова ДУИ-ја, која се не слаже са Бујаром Османијем, министром иностраних послова и замеником премијера. Они у њима виде криминалце. А ту је и друга опозиција, Беса и градоначелник Тетова који је  Аљбина Куртија прогласио за председника свих Албанаца", објашњава Шајн.

Бојан Кордалов, комуниколог из Скопља истиче да грађани Северне Македоније треба да схвате да су им потребни квалитетни људи са биографијом, а не да се бирају по етничкој линији или вероисповести.

"Ако уведемо вредносни систем, моћи ћемо да идемо напред. Македонија је одавно кренула напред у реформама и стварању грађанског друштва. Мислим да је ово добар начин да се то уради, не конкретно избор Џаферија, већ сузбијање стереотипа да одређена функција припада одређеној етничкој заједници", напомиње Кордалов.

Џафери функцију преузима на предлог странке Димитра Ковачевског којој, по Закону о Влади, и припада. Без великих рокада у кабинету новог премијера, осим на челу министарстава унутрашњих послова и рада и социјалне полтике на које долази кадар опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Избори 8. маја одређују политички правац Скопља

Мајски избори за аналитичаре одлучиће правац Северне Македоније. Кордалов очекује да ће то бити сукоб два концепта које ће политички блокови желети да представе.

"Што се тиче кадровских одлука, односно полемика тема ће остати да ли Таљат Џафери треба да буде премијер, али мислим да је јавности одавно познат договор да у последњих 100 дана владе премијер буде Албанац", истиче Кордалов.

Очекује да ће то ипак бити у сенци теме куда ће се Македонија кретати – да ли ће наставити ка Европској унији, или ће тапкати у месту, или кренути уназад.

У част новоизабране владе одржан је и пријем код шефа државе. Осим што се у мају бира нови састав парламента, ти избори ће се поклопити и са другим кругом председничких избора.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара