Читај ми!

Суд БиХ потврдио оптужнице против седморице Срба за Шековиће и Власеницу

Суд БиХ саопштио је да је потврдио оптужницу против седморице бивших команданата и припадника Војске Републике Српске (ВРС) за, како се наводи, геноцид, односно убиства почињена у јулу 1995. на подручју Шековића и Власенице.

Оптужница је потврђена против Р. В., Љ. В., В. П., М. О., Г. В., Ж. Д. и В. Г.

Према оптужници, објављеној на интернет страници Тужилаштва БиХ, терете се да су свесно пружили помоћ члановима удруженог злочиначког подухвата те разним појединцима, војним и полицијским јединицама, укључујући јединице Дринског корпуса, Главног штаба ВРС-а, Министарства унутрашњих послова РС, чији план је био да затворе и по кратком поступку погубе а потом и закопају војно способне мушкарце Бошњаке из сребреничке енклаве, а жене, децу и старце присилно преместе и на тај начин их униште као групу.

Р. В. је оптужен као командант Петог батаљона Војне полиције Дринског корпуса, Ж. Д. и Г. В. као припадници те јединице, Љ. В. као командант Бирчанске бригаде ВРС-а, В. П. као заменик команданта Бишинског батаљона ове бригаде, М. О. као командир чете Војне полиције исте бригаде, а В. Г. као припадник Десетог диверзантског одреда Главног штаба ВРС, пренели су сарајевски медији.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије