Читај ми!

Српско народно вијеће на божићном пријему доделило годишње награде

Српско народно вијеће (СНВ) на божићном пријему уручило је традиционалне годишње награде. Председник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је окупљенима нико не може искусити себе без искуства другог, те да тако нико не може у потпуности искусити величину властитог страдања, а да не искуси, не осети страдање другог.

Награде су уручили председник Савета СНВ-а Дејан Јовић и саборска заступница и заменица председника СНВ-а Драгана Јецков.

Током божићног пријема окупљенима су се обратили: председник СНВ-а Милорад Пуповац, председница Хрватског националног вијећа из Републике Србије Јасна Војнић, доградоначелник Града Загреба Лука Корлает, специјални изасланик председника Републике Србије за решавање питања несталих са Републиком Хрватском Веран Матић и хрватски премијер Андреј Пленковић.

"Треба рећи да као што нитко не може искусити себе без искуства другог тако нитко не може у потпуности искусити величину властитог страдања а да не искуси, не осјети страдање другога", поручио је Пуповац.

"Данас такођер треба рећи да је очување мира неспојиво с толерирањем или потицањем екстремизације међуетничких, међувјерских, друштвених и политичких односа. Ми народи с простора бивше Југославије смо изашли из 20. стољећа, а којег је ученији од нас именовао 'добом екстрема', с екстремизацијом својих политика и својих егзистенција. Премда је учињено много да их се ослободимо, оне су и даље ту, у старом или новом руху", додао је Пуповац.

Поручио је да управо због тога "ми на простору Хрватске и други на простору бивше Југославије имамо посебну обавезу да заштићујемо мир од екстремизације наших јавних и политичких живота, да међусобним јавно-политичким расправама не потичемо екстремност нити да допуштамо да она у нашим политикама сјећанја води главну ријеч".

Пред ломљене божићне погаче, говорио је и Борис Милошевић, саборски заступник и заменик председника СНВ-а, након чега је уследио благослов владике Јована Ћулибрка, славонско-пакрачког епископа СПЦ-а и владике Кирила Бојовића, епископа СПЦ-а, администратора Митрополије загребачко-љубљанске.

Добитници награда

Награду "Светозар Прибичевић" за унапређење хрватско српских односа Српско народно вијеће доделило је Антонији Петричушић и Горану Буковцу.

Награда "Диана Обексер Будисављевић" посвећена је принципима солидарности, праведности и хуманости. Ове године додељена је проф. др. Миловану Кубату, док је награда "Диана Будисављевић" за праведност и хуманост припала Марици Шеатовић, председници удружења "Породица против заборава".

Награду "Др. Гојко Николиш" за антифашизам СНВ је доделио Нели Памуковић и Лази Ђокићу.

Српско народно вијеће је награду "Никола Тесла" доделило Предрагу Личини.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару