Читај ми!

Радари брже евидентирају прекршаје него што полицајци пишу казне

Стационарни радари за брзину, пролазак кроз црвено светло и регистрацију возила, показали су велике предности и значајно повећали безбедност. Да би и брже вожње и саобраћајних казни било мање, у Републици Српској се користи апликација која возаче упозорава када прилазе месту где је постављен радар.

Пре постављања стационарних радара, лоцирана су критична места на којима се дешава највише саобраћајних незгода у Републици Српској. Постављено је 100 камера и 10 пресретача на путевима.

"Ако узмем у обзир да је на једној локацији на подручју града Бањалуке први дан, рецимо када је постао саобраћајни стационарни радар, било је евидентирано 784 прекршаја, прекорачења брзине, а неких година или две после тога, односно данас имамо око 50 прекршаја прекорачења брзине, можемо закључити да су возачи свакако успорили", каже главни инспектор за безбедност саобраћаја Дарко Тунић.

Осим снимања регистарских ознака, недозвољене брзине и проласка кроз црвено, камере препознају и лица возача. Ауто-мото савез Републике Српске је урадио "андроид" апликације за мобилни телефон која упозорава на локације на којима су постављени радари.

"Добит ћете тачну локацију самог уређаја или неког дешавања на путу. И заправо да знате где се отприлике налази радарски уређај како би прилагодили брзину у целом делу пута," каже Предраг Ликогур из Ауто-мото савеза Републике Српске. 

Она омогућава и преглед стања на граничним прелазима, што је јако битно, поготово сада у надолазећем периоду времена празника.

У Србији нема апликације која, попут оне у Српској, упозорава возаче на радаре, али у Управи саобраћајне полиције кажу да је један од приоритета постављања што више камера које бележе прекршаје.

"Пракса је показала да на местима где постоје такве камере стање безбедности саобраћаја јесте боље свакако. Тај проблем треба да препознају и локалне самоуправе јер у овом тренутку на свега 88 локација у Србији имамо камере за детекцију прекршаја. Додао бих да са 823 када је реч о броју камера за аутоматску детекцију прекршаја нисмо на нивоу на ком би требало да будемо, а на ком су најразвијеније земље", каже Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције.

Бранко Стаматовић из Агенција за безбедност саобраћаја каже да је највише ефеката дало рачунање средње брзине кретања на ауто-путу, али и они стационарни радари који су постављени у локалним самоуправама, који мере брзину или пролазак кроз црвено светло.

У Пожаревцу је за 11 месеци откривено 16.000 прекршаја, од којих је половина за прекорачење брзине.

"Што се тиче видео-надзора на територији града Пожаревца, не поседујемо уређаје за аутоматску детекцију, користимо радарске уређаје, алкометре и дрогатест. Апелујемо на све возаче да прилагоде брзину у условима кретања на путу, да не конзумирају алкохол пре вожње и да не користе психоактивне супстанце, како би заштитили себе, тако и остале учеснике у саобраћају", апеловала је Весна Станковић, помоћник командира Саобраћајне полицијске испоставе Пожаревац.

Статистика показује да су камере евидентирале толико казни колико полицајци у просеку напишу за неколико година. Уз то, пронађен је и велики број аутомобила са истеклом регистрацијом.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару