Читај ми!

Столтенберг у Сарајеву: Поткопавање напора Кристијана Шмита уназађује БиХ

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг састао се у Сарајеву са високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом, који у Републици Српској није признат јер његово именовање није потврђено у Савету безбедности Уједињених нација.

Јенс Столтенберг је у Сарајеву посебно истакао улогу Кристијана Шмита и рекао да "поткопавање његових напора уназађује БиХ", преноси сарајевски портал Кликс.

Столтенберг је истакао да му је драго што се састао са Шмитом и нагласио важност његове улоге, те поновио да званичници Европске уније и НАТО-а подржавају суверену БиХ.

"Ми подржавамо суверенитет и територијални интегритет БиХ. Желимо да видимо мирну државу у срцу стабилног региона", рекао је први човек НАТО-а.

Нагласио је да НАТО не може и неће дозволити безбедносни вакуум у БиХ.

"НАТО има историју присутности у БиХ и историју сарадње са Канцеларијом високог представника. Напори високог представника су од виталне важности за јединство и помирење. Сваки покушај да се поткопа ваша позиција, води БиХ назад, а не напред", рекао је Столтенберг Шмиту.

Столтенберг је захвалио Шмиту на његовом раду у БиХ и преданости стабилности региона.

Шмит: Морамо поново изградити поверење у правну државу

Кристијан Шмит је у кратком обраћању рекао да је посета Столтенберга БиХ од изузетне важности.

"Сарадња између дејтонских институција, НАТО-а и свих оних који чувају сигурност у БиХ је значајна. Морамо поново изградити поверење у правну државу. То је наш заједнички посао, као и домаћих политичара. Радимо на томе и потребна нам је подршка ЕУ и НАТО-а", рекао је Шмит.

Јенс Столтенберг планира да у Сарајеву посети базу НАТО-а у Бутмиру, а сусрету са Шмитом претходили су разговори са члановима Председништва БиХ и председавајућом Савета министара БиХ Борјаном Кришто.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара