Читај ми!

Хрватска обележава Дан сећања у Вуковару без представника СДСС-а, чули се повици "За дом спремни"

Хрватска обележава Дан сећања на жртву Вуковара, 32 године након последњег рата на простору бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ). Овогодишње обележавање протекло без представника Самосталне демократске српске странке и Милорада Пуповца.

"Дан сећања на жртву Вуковара" протекао је у знаку изостанка представника српске заједнице у Хрватској, због претњи упућених из Домовинског покрета Самосталној демократској српској странци (СДСС) и њеном лидеру Милораду Пуповцу. 

Делегација СДСС-а је одлучила да не иде у Вуковар, али ни у Шкабрњу, јер желе да очувају достојанство комеморација. 

Упркос најави да Пуповац и делегација СДСС-а неће доћи у Вуковар, у граду је јуче организован "живи штит" од представника Домовинског покрета и ХОС-а, међу којима је било и осуђених ратних злочинаца, који су се, како кажу, превентивно окупили.

Државни врх Хрватске у Вуковару

Централни комеморативни програм одржан је у дворишту вуковарске болнице у присуству хрватског државног врха.

Обележавању је присуствовао председник Хрватске Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић. 

Потом је формирана Колона сећања, која је кренула у шетњу улицама Вуковара – од градске болнице до Меморијалног центра.

Колону предводе припадници ХОС-а, а улицама одјекује усташки поздрав "За дом спремни", пренео је загребачки Јутарњи лист.

Премијер Пленковић поновио је да Вуковар мора бити место заједништва, а не подела, те да су представници СДСС-а "донели своју одлуку".

"Представници су више пута били у Колони”, рекао је Пленковић и нагласио да не види шта се променило у међувремену.

Тензије уочи обележавања у Вуковару

Градоначелник Вуковара је поручио да у Колони сећања има места за свакога ко жели да се "поклони жртвама великосрпске агресије на Хрватску", уз констатацију да је "добро што су из СДСС-а послушали и заобишли Вуковар".

Иначе, Пенева је протеклих дана више пута поновио да у Вуковар не долази нико коме смета усташко слово "U", ХОС или усташки поклич "За дом спремни". Тада је истакао да исто важи за представнике државног врха Хрватске, чланове политичких странака, али и дипломате.

Председник опозиционе Социјалдемократске странке Хрватске Пеђа Грбин изјавио је данас да политизовање обележавања "Дана сећања на жртву Вуковара" иде на душу оних који то раде. Истакао је и да не подржава усташка обележја, али да верује да већина људи који су дошли у Вуковар жели да се поклони жртвама.

уторак, 23. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару