Читај ми!

Проблеми на свим капијама ЕУ – појачавају се контроле због све већег броја миграната

Проблем миграната Европи постаје све тежи. Упућени кажу, кључна карика у све чешћим сукобима са граничарима су уствари кријумчари и криминалци међу људима који беже од рата и немаштине. Најновија у низу лоших вести стиже са Батроваца – мушкарац је настрадао од убода оштрим предметом.

На свим капијама ка Европској унији има проблема. После јучерашње пуцњаве на српско-мађарске граничне патроле, Мађари су организовали хитан састанак у Бечу са Аустријом, Словенијом, Чешком и Словачком.

"На јужној граници Мађарске је повећан притисак, кријумчари и мигранти пуцају из аутоматских пушака на граничаре. Истовремено, поједини западноевропски политичари говоре о потреби распређивања тражилаца азила у Европи. Неки европски политичари живе у заблуди од 2015. године – мигранте не треба распоређивати по ЕУ, треба их зауставити на граници", истиче Петер Сијарто, шеф мађарске дипломатије.

Њих 1.200 јуче је зауставила мађарска полиција и спречила да илегално уђу у земљу.

"Мађарска влада објавила је снимак са једне од термовизијских камера која се налази на огради на мађарској граници, где се виде двојица мушкараца који са дугим цевима обезбеђују илегалан прелазак тринаесторици миграната. Мигранти су касније приведени", наводи Тони Бедалов, дописник РТС-а из Суботице.

Мађарски премијер Виктор Орбан на то је поновио да Европа треба да јача заштиту границе, уместо да подстиче миграције. Већ данас, људи на терену то читају као проблем.

"Мађарске власти не решавају проблем и не одустају од свог приступа да гурају људе у Србију, него сада предлажу нове, насилније методе да се сукобе са проблемом који су сами продуковали на нашој територији. Треба јасно раздвојити да мигранти су избегли људи и да су агресивни само они који су кријумчари, криминалци из мигрантске популације и који се сукобљавају међу собом, пре свега, да би контролисали одређену територију са које могу друге мигранти избеглице кријумчаре даље", објашњава Радош Ђуровић из Центара за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Проблем није само на мађарској граници. За осам месеци ове године, око 200.000 људи затражило је азил у Немачкој – 77 одсто више него у истом периоду прошле године. И немачки лидери су под притиком да сузбију све већи број тражилаца азила, од којих многи стижу преко Пољске и Чешке.

А Пољска је већ појачала контролу границе према Словачкој која је регистровала девет пута више миграната него прошле године. Већина им је стигла преко Србије и Мађарске.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару