Читај ми!

Аџић: Идентификовани готово сви одговорни за копање тунела, најважније ко су налагодавци

Министар унутрашњих послова Црне Горе Филип Аџић изјавио је да су идентификовани готово сви они који су учествовали у копању тунела испод зграде Вишег суда у Подгорици, али да је важније ко су налогодавци дела. Истиче да нема информације да су сва идентификована лица напустила Црну Гору. Напомиње да је један део њих напустио Црну Гору у ноћи када су сазнали да се открило за копање тунела.

Филип Аџић је гостујући на РТЦГ истакао да је то један од највећих удара на институције система.

“Али чудно је да се чудимо да у Црној Гори постоје овакве ствари, када знамо да су на челу судства били људи који су организовали криминалне групе, када знамо да унутар УП имамо дио службеника који је учествовао у криминалним активностима", казао је Аџић.

Истиче да се не треба чудити и да ће и у наредним годинама бити покушаја нарушавања институција.

"Сада се мафија посредством људи који су остали у тим институцијама покушава спасити. Јако сам задовољан досадашњим током истраге. Управо извјештавање медија је отежало да дођемо до лица који су починиоци дјела, и негдје на неки начин сугерисало тим лицима да имамо податке о њима", казао је Аџић.

"Изузет значајан број ДНК материјала"

Напомиње је да су идентификоване особе које су учествовале у копању тунела, и да још увек чекају потврду од земаља из којих су та лица.

"Изузет је значајан број ДНК материјала, телефонски бројеви и видео записи", рекао је Аџић.

Наглашава да је све било добро испланирано, да се је све поклопило са извођењем грађевинских радова, и са великим бројем других ствари које не могу бити случајне.

Каже да су медији пренели доста нетачних информација, које су отежале истрагу. Не мисли да су медији криви, али сматра да је ширење информација и на друштвеним мрежама и у медијима од помоћи онима који су починиоци кривичног дјела.

"Склапањем свих елемената дошло је до склапања мозаика, и лица су идентификована. Од осталих држава очекујемо потврду наших података", навео је Аџић.

Каже да је питање како је неко успио да изнајми зграду у близини тих зграда. У том периоду је, како је истакао, неколико десетина радника изводило радове на суду.

"Ништа није било необично да се чују вибрације, и употреба алата, и видјели сте да ни људи који проводе вријеме у угоститељским објектима ништа нијесу примијетили", истакао је Аџић и рекао да је реч о добро испланираној акцији.

Оценио је да је сагласан да се дело преквалификује.

"Могу се наћи и елементи напада на уставно уређење и националне безбједности Црне Горе", истиче Аџић.

Након афере "тунел" Црна Гора ће затражити да се формира заједнички истражни тим са државама из окружења који ће омогућити лакшу размену података када је у питању борба против организованог криминала.

Тунел је откривен 11. септембра у Подгорици, а спекулише се да су мотиви за такав криминални подухват крађа и компромитација доказа, бекство неког од затвореника или можда чак и физички напад.

Форензичари су изузели трагове из стана одакле је почело копање и очекује се да наредних дана буде познато више информација о починиоцима овог кривичног дела.

уторак, 09. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару