Читај ми!

Даниловић: Уједињена неће бити део већине од 44 мандата, позивамо Спајића да се врати на почетак

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић саопштио је да његова партија неће бити део скупштинске већине од 44 мандата. Позива мандатара Милојка Спајића да се врати на почетак и разговара са свима, осим са онима са којима је предизборно обећао да неће бити разговора.

Већину од 44 посланика подршке синоћ је најавио мандатар и лидер ПЕС-а Милојко Спајић. Уједињена ЦГ је на изборима у јуну наступила на листи Спајићевог Покрета Европа сад и има једног посланика.

"Дакле, Уједињена Црна Гора је подржала Спајића за мандатара, али и јасно и јавно тражила убједљиву већину за будућу владу. Међу првима смо рекли да је 49 мандата подршке мјера сигурног успјеха и за мандатара и за Владу, али и за Парламент. Били смо спремни да учествујемо у креирању и скромније већине под условом да неко, из политичког хира и трговине, јавно одбије учешће у Влади", навео је Даниловић.

Он каже да мудрост није слабост него врлина, и то једна од највећих.

"Мандатар Спајић треба да застане и да одбаци савјете који га гурају у неразумијевање и понор. Принуђени смо, нажалост, на свакодневно иступање у јавности јер је много нетачних и тенденциозних информација. То ће само направити додатну збрку, али неће промијенити ниједно слово нашег става: Дакле, Уједињена ЦГ је подржала Спајића за мандатара, али и јасно и јавно тражила убједљиву већину за будућу владу", навео је Даниловић у изјави за медије.

Каже да су међу првима рекли да је 49 мандата подршке мера сигурног успеха и за мандатара и за Владу, али и за Парламент.

"Били смо спремни да учествујемо у креирању и скромније већине под условом да неко, из политичког хира и трговине, јавно одбије учешће у Влади", истакао је Даниловић.

Овако не може и не сме

Додао је и да су ствари "међутим, сада јасне" и да Уједињена Црна Гора не подржава и неће бити део већине од 44 мандата.

"Прво сасвим је нејасно чији су то мандати у овом тренутку. Друго ми имамо само један мандат, али и само један образ и главу којом самостално промишљамо. Тај мандат је бранио ону прву, августовску већину, спријечио да се реконструше пала Влада, спријечио да се закулисно изабере она планирана 44, бранио право младих људи из ПЕС-а да што прије постану дио политичке понуде, протестовао када су лидеру ПЕС-а смјештали аферу за афером. Тај глас је био јаван и јасан када су ‘поуздани пријатељи’ ћутали као заливени. Тим истим гласом данас јасно саопштавамо – овако не може и не смије", рекао је Даниловић.

Он поручује да због добра Црне Горе и народа којем треба помирење и напредак позива мандатара Спајића да се врати на почетак и разговара са свима, изузев са онима с којима је предизборно обећао да неће бити разговора.

Даниловић је у саопштењу навео да ДПС има "само 21 од 81 мандата" Скупштине.

"А ми смо се заплели у трице и кучине политике. Од могуће двотрећинске већине ми треба да пристанемо на крпљавину у којој се поражене политике питају више од побједничких", навео је лидер УЦГ.

То би, како каже, било погубно по заједничку будућност и по демократске процесе.

"Није пријатељ онај који те прати до јаме, него онај који те не води до ње. Не можемо водити политику на основу снаге и организованости медијских ботова. То није политика за будућност, него за сендвич и преживљавање. Уједињена ЦГ не мешетари и не гледа како да заради министарско или министарска мјеста. Не и не. Тако је било, тако ће и остати", закључио је Даниловић.

Раније данас, председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Андрија Мандић рекао је да мандатар Милојко Спајић покушава на све начине да прекроји изборну вољу грађана и истисне ту коалицију из владе.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара