Читај ми!

Дани жалости у Градачцу – протести против фемицида, полиција евидентира особе које су подржале убицу

Лекари у БиХ се боре за живот жене на коју је јуче пуцао мушкарац који је убио супругу и још две особе. У Градачцу тродневна жалост. Убица је раније више пута пријављиван због насиља над супругом, која није добила институционалну заштиту. Последњу пријаву за насиље у породице поднела је три дана пре убиства. Грађани на протесту поручили да су полиција и судство заказали. Предлог да се фемицид у БиХ третира као посебно кривично дело. Полиција почела са евидентирањем особа које су на друштвеним мрежама подржавале чин убиства и убицу.

Данас је први дан тродневне жалости, која је јуче проглашена у Градачцу у БиХ након што је мушкарац убио своју супругу и два мушкарца, оца и сина које је познавао, и потом извршио самоубиство пред полицијом.

Нермин Сулејмановић, који је од раније познат полицији пошто је хапшен због трговине дрогом и пријављиван због насиља над супругом, злочин је преносио на Инстаграму.

Он је јуче ранио три особе – полицајца, једног грађанина и жену, која је мајка и супруга убијених, за чији се живот лекари боре.

"Пацијенткиња је и даље на апарату за вештачку вентилацију. У току дана планирана је додатна дијагностика од које зависе даљи кораци. Стање је и даље тешко", рекао је за портал Кликс портпарол тузланског УКЦ Елдар Шехић.

У Универзитетском клиничком центру у Тузли је хоспитализован и мушкарац, који је такође рањен у Градачцу.

Он је у петак довезен са повредама доњих екстремитета, због чега је примљен у Клинику за ортопедију и трауматологију. Његово тренутно стање је стабилно.

Из Федералне управе полиције су саопштили да су почели да евидентирају особе које су на друштвеним мрежама подржавале и величале чин убиства и убицу.

“Одсјек за сајбер криминал у Федералној управи полиције у Федералном министарству унутрашњих послова већ је започео активности које се односе на прикупљање података, односно евидентирање особа које су на друштвеним мрежама подржавали и величали чин убиства и убицу. Федерална управа полиције у сарадњи с надлежним тужилаштвом започет ће с поступком лоцирања и документовања свих појединаца који су својим објавама ширили мржњу, подржавали и величали убиство и убицу и то не само на Инстаграму већ и на свим другим друштвеним мрежама”, наводи се у саопштењу.

Медији преносе да је евидентирано на десетине особа, а очекује се да број буде и већи, пошто су обухваћене све друштвене мреже.

Супруга убице пријављивала насиље

У троструком убиству које је потресло БиХ, страдала је супруга која је убицу пријављивала полицији због насиља, али притом није добила институционалну заштиту.

Низама Хећимовић је затражила полицијску заштиту, али је општински суд у Градачцу 7. августа одбацио захтев МУП-а да се Сулејмановићу изрекне мера забране узнемиравања и ухођења, као и забрана приласка жртви насиља.

Последњу пријаву за насиље у породице поднела је три дана пре убиства. 

Протест у Градачцу

Неколико стотина грађана окупило се на градском тргу у Градачцу, уз поруку да живе у страху јер их систем, како кажу, не штити од особа као што је Сулејмановић.

“Нико није заслужио да му се догоди оно што је задесило нашу радну колегицу. Он није био човјек, већ монструм који ју је измучио те на крају убио пред бебом. Ја не знам што су полиција и правосудне институције радиле јер је она њима то све пријављивала. Очито нису реагирали јер да јесу, то се не би десило. Полиција и правосуђе нас не штите од монструма попут њега", рекла је једна од колегиница убијене Низаме Хећимовић.

Учесници протеста позвали су надлежне на одговорност. Носили су транспаренте на којима је између осталог писало "Бојала сам се за себе и дете", "Стоп насиљу над женама", "Тражимо одговорност градоначелника и полиције".

Такође, носе и смртовницу са поруком: "Жена, супруга, мајка. Убијена јер је пријавила насиље. Градачац, 11. 08. 2023. Ожалошћени: Грађанке и грађани БиХ."

Предлог да се фемицид третира као посебно кривично дело

Поводом трагедије, посланички клуб Социјалдемократске партије упутио је у процедуру резолуцију о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у Босни и Хецеговини.

У резолуцији се, између осталог, тражи доследна примена Устава и закона БиХ и међународних декларација и конвенција, као и измена Кривичног закона БиХ којом би се дефинисао фемицид као посебно тешко кривично дело које треба најоштрије санкционисати.

Аутор текста резолуције је Јасмин Имамовић, заступник у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Сведоци смо континуираног насиља појединих мушкараца над женама, које ових дана доживљава ескалацију и поприма најсвирепије облике, па чак и фемицида, који у БиХ још није дефинисан као посебно кривично дело. Насиље над женама се мора зауставити", истакао је Имамовић, преноси Кликс.

Имамовић сматра да је потребно изменити кривично законодавство и предвидети фемицид као посебно кривично дело да би друштво добило адекватне механизме за спречавање све бруталнијег насиља над женама.

"БиХ не може допустити да жене буду жртве само зато што су жене и да за такве злочине починиоци не буду осуђени најстрожом казном", закључио је Имамовић.

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару